Kategóriák: Hírek

Légi szúnyoggyérítés is lesz a Dunán levonult árhullám miatt

A dunai árhullám levonulása után a Dunakanyarban a folyó mentén folytatódik a szúnyoggyérítési program. A földi kémiai védekezés mellett most légi gyérítést is végeznek.

Az árhullám levonulása után a töltések és gátak közötti területeken nagy tömegben találhatók meg a csípőszúnyogok tojásai, és a lárvák fejlődése azonnal megindul. A meleg időben akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel végzik a védekezést: egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak az elárasztott területekre.

A jól megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a fehérje tartalmú folyadékot. Fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot; a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló, baktérium által termelt fehérje. Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan.

Mivel a kifejlett szúnyogok több helyen kirepültek, ezért az Ipoly és a Dráva mentén, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Budapest több kerületében, a Csepel-szigeten, Baja és Mohács környékén földi kémiai szúnyoggyérítésre is szükség van – olvasható a közleményben.

Földi gyérítés – 2021.07.30. péntek: Dömös, Dunabogdány, Leányfalu, Pilismarót, Tahitótfalu, Visegrád.

Légi gyérítés – 2021.08.02. hétfő: Esztergom, Kismaros, Lábatlan, Nagymaros, Nyergesújfalu, Pilismarót, Süttő, Szob, Tát, Verőce, Visegrád, Zebegény, Dorog, Bajna, Mogyorósbánya, Bajót, Tokod, Tokodaltáró.

Légi gyérítés – 2021.08.03. kedden: Dunabogdány, Dunakeszi, Göd, Fót, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Sződliget, Tahitótfalu, Vác településeken.

Földi gyérítés – 2021.08.04. szerda: Esztergom, Kismaros, Kisoroszi, Lábatlan, Nagymaros, Nyergesújfalu, Pócsmegyer, Süttő, Szentendre, Szigetmonostor, Szob, Tát, Vác, Verőce, Zebegény, Dorog, Bajna, Mogyorósbánya, Bajót, Tokod, Tokodaltáró. Budakalászon ezen a napon légi gyérítés lesz.

Földi gyérítés – 2021.08.05. csütörtök: Dunabogdány, Dunakeszi, Göd, Fót, Leányfalu, Pilismarót, Sződliget, Tahitótfalu, Visegrád.

A gyérítés a napnyugta utáni órákban történik. Rossz idő esetén a védekezést másnap, vagy harmadnap végzik el.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések: A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Kommunikációs Szolgálat / MTI
Borítókép: Tóth Krisztián

Megosztás