Fórumot tartottak a civil szervezetek vezetőinek Esztergomban

Július 28-án, szerdán fórumot tartottak a helyi civil szervezetek képviselőinek az esztergomi Kapcsolatok Házában.

Ezen a napon a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai három Komárom-Esztergom megyei településre látogattak el: Esztergomba, Tatára és Kisbérre. A látogatás célja az volt, hogy kötetlenebb párbeszéd részeként tájékoztassák a civil szervezetek képviselőit, tisztségviselőit a civil szektort érintő aktualitásokról, fejlődési lehetőségekről, valamint, hogy megismerhessék a megyei civil élet meghatározó szereplőit, formálóit.

A Komárom-Esztergom Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által rendezett esztergomi eseményen a Miniszterelnökség képviseletében részt vett dr. Kecskés Péter főosztályvezető, Enyedi Anna Regina, Kisgyőri Roland és dr. Kisida Tamás. A települést Erős Gábor, míg a térséget dr. Völner Pál képviselte.

A fórumot dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy 2015-16-ban volt egy erős elvárás a Miniszterelnök úr részéről, mert a civil szervezetektől rengeteg panasz érkezett, hogy a bírósági módosításoknál, illetve bejegyzéseknél időben nagyon elhúzódnak a folyamatok. „A probléma megoldására a Miniszterelnök úr tartott egy értekezletet, ahol az én véleményemet is kikérték. Elmondtam, hogy egy nagyon egyszerű dolgot kell csinálni: az ügyészséget ki kell venni a folyamatokból. Hiszen, ha visszaemlékezünk a 90-es években a civil szervezetek bejegyzéseinél, módosításainál nem volt szerepe az ügyészségnek, ezáltal a bíróságok rugalmasan és nagyon gyorsan tudták tenni a dolgokat. Tulajdonképpen ezzel az egyszerű lépéssel sikerült az eredeti rendet visszaállítanunk” – emlékezett vissza a képviselő.

Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere köszönetet mondott a szervezőknek, hogy ezt a fórumot itt Esztergomban indítják el a megyében. Elmondta, hogy ez azért különösen örömteli és megtisztelő Esztergomnak, mert a településen több mint negyven civil szervezet működik. „Körülnéztem előbb a teremben és jó érzés volt látni, hogy a fiatal generáció találkozik az idősebbel. Gondolok itt az Alteregomra, akik egy fiatalokból álló új szervezet, mellette pedig ott van a több mint ötven éve működő Kertbarátkör.” – jegyezte meg az alpolgármester.

Dr. Kecskés Péter az összegyűlteknek azt mondta, hogy májusban kezdtek el ilyen fórumokat szervezni. A megyében valóban ez az első helyszín, viszont az elmúlt időszakban összesen 10 megye 32 településére látogattak el. Hozzátette, hogy a civil szervezetek érdeklődését tekintve az egyik legfontosabb a működéshez szükséges források megszerzése. Az ilyen fórumokon pedig segíteni szeretnék a civil szervezetek képviselőit, hogyan szerezzék meg a forrásokat, milyen pályázati lehetőségek vannak, illetve hogyan pályázzanak a tervezéstől kezdve a benyújtásig. „Míg 2014-ben a civil szervezetekre fordítható pályázati keretösszeg 3 milliárd 380 forint volt, addig most közel 11 milliárd forint jut erre a célra. Tehát mintegy megháromszorozódott a Nemzeti Együttműködési Alapnak a keretösszege” – emelte ki dr. Kecskés Péter.

„Az anyagi támogatások, források és a pályázatok koordinálása mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy szakmailag tudjuk segíteni a civil szervezetek működését és olyan szolgáltatásokat próbálunk nyújtani és olyan programokat próbálunk kitalálni, amik ténylegesen segíthetik a civil szervezetek mindennapi működését. Ennek érdekében 2012-ben civil pontok jöttek létre” – szögezte le Enyedi Anna Regina. Hozzátette azt is, hogy ha segítségre van szükségük, bizalommal forduljanak a helyi civil közösségi szolgáltatóponthoz, hiszen a sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy mindig találnak megoldást a problémákra.

Az ismertetők után a szerveztek vezetői kérdéseket tettek fel a Miniszterelnökség képviselőinek, majd párbeszédekkel zárult a fórum.

Megosztás