Kategóriák: Hírek

Hogyan védik szemed a tükörbevonatos napszemüvegek?

Napszemüveg vásárlásakor hajlamosak vagyunk elveszni a keretformák, lencse színek, márkák és stílusok forgatagában. Nem csoda, hiszen a lehetőségek skálája igencsak széles, órákig lehet válogatni az éppen divatos napszemüveg verziók között. Bár természetesen nagyon fontos, hogy a kiválasztott darabok jól álljanak nekünk, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy megfelelő védelmet nyújtanak-e szemünknek a káros napsugárzás ellen!

Sokan nem is tudják, milyen károkat okozhat a szemnek az UV sugárzás. Ennek elsődleges oka az, hogy a nem megfelelő napszemüveg viselése mellett még nem tapasztalnak semmiféle kellemetlenséget, kárt vagy fájdalmat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy biztonságban is vannak. A napszemüveg sötét árnyalatú, UV szűrő nélküli lencséi nem szűrik meg az ultraibolya sugarakat, sőt, a minimális árnyékolás hatására a pupilla is megnyugszik, kitágul és így a szembe sokkal több káros sugárzás jut. Ennek hatásait viszont lehet, csak évekkel később fogjuk érezni, hiszen ez a fajta károsodás egy nagyon lassú és szinte észrevétlen folyamat – ezért hajlamosak is vagyunk megfeledkezni róla.

Végső esetben a szaruhártya és a kötőhártya hámja károsodik, de akár a szürkehályog kialakulása is előfordulhat. Azt az érzést már mind ismerjük, amikor véletlenül a napba nézünk és utána néhány percig fekete foltokat látunk magunk előtt, melyek akadályoznak a látásban. Ezt fotokémiai változásnak nevezzük, amelyek az ideghártyát érik közvetlen sugárzáskor, és bár egy darabig ellen tud állni és rövidesen regenerálódik, de egy idő után ezek a fekete foltok állandóvá válhatnak, ha nem vigyázunk.

Érdemes azt is tudnunk, hogy nem csak nyáron jellemző az UV sugárzás veszélye: a téli időszakban is gyakran süt a nap, de különösen kockázatos lehet a fehér hóról visszaverődő napfény is! Ezért a hideg, borús hónapokban is legyünk mindig felkészülve szemünk védelmére! Komfortosabb ezekben az évszakokban az úgy nevezett fotokromatikus lencsével ellátott napszemüveg viselése, amelyek csak fény hatására sötétednek be, ezért akkor is kiváló látási viszonyokkal közlekedhetünk vele, amikor éppen borúsabb, sötétebb az időjárás.

Az UV-szűrővel ellátott napszemüveg közel 100%-os védelmet nyújtanak szemeinknek az UVA és UVB sugarak ellen, amely azt jelenti, hogy ilyenkor nem áll fenn többek között a photokeratitisnak, vagyis a szaruhártya napégésének a veszélye, valamint a szemhéjunkat sem érheti napégés, de a látásunk épsége is megmarad. Ha fokozni szeretnénk a védelmet, akkor az UV szűrős napszemüveg mellett nem kell feltétlen megállnunk, hiszen van olyan szemüveg is amely emellett még polarizált is.

Ezek mellett azonban van még egy olyan lencse-réteg, amely jobb látási viszonyokat és káros napsugárzás elleni védelmet nyújt. A tükrös napszemüveg lencsék nem csak divatos látványt nyújtanak a különleges visszatükröző felületekkel és megannyi színváltozattal, de rendkívül hasznosak is. A fémes árnyalatok tükröződő felszínt biztosítanak, amely csökkenti a beérkező fény mennyiségét, ezért sokan választják ezt a fajta napszemüveget erős fények melletti tevékenységekhez. További előnye ezeknek a lencséknek, hogy a tükörbevonat sima felülete taszítja a szennyeződéseket, például a port, homokot és nedvességet, így a mindennapokban is garantálja, hogy mindig zavartalanul lássunk. A sokféle színárnyalat miatt sem kell aggódnunk, hiszen ezek kizárólag esztétikai célúak, nem zavarják meg a szín- és térérzékelést.

A Trendmaker kínálatában rengeteg, káros napsugárzás ellen megfelelő védelmet nyújtó napszemüveg található. A márkák közül érdemes megemlíteni az Okley divatmárkát, amely több tükörbevonatos napszemüveget kínál, de a Ray-Ban termékei is kiváló védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen. Választékunk nagy előnye, hogy amellett, hogy megfelelően védik a szemek épségét, divatosak, stílusosak és rendkívül sokszínűek – így mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő darabokat.

Megosztás