Viharkárokhoz és tűzesetekhez vonultak térségünk tűzoltói

Esztergomba tűzesethez, Tatára, Nyergesújfalura, Piliscsabára és Pilisjászfalura pedig viharkárokhoz siettek térségünk tűzoltói a hétvégén.

Július 9-én, pénteken a tatabányai, komáromi és nyergesújfalui hivatásos tűzoltók, valamint önkéntes tűzoltó egyesületek (Kocs, Dunaalmás) és mentőszervezetek 24 káreseményhez vonultak főként Tatára pl. a Kálvária, Kakas, a Mocsa, a Vasút, Komáromi útra, valamint a település környékére. A Fekete úton több helyen fák dőltek ki. A tűzoltókat a legtöbb helyen fakidőlésekhez, letört faágak eltávolításához, jégverés okozta tetősérüléshez és 3-4 esetben vízszivattyúzáshoz riasztották. Szombaton a Kisbéri, a Császári, az Esztergomi, a Sárisápi, a Tarjáni, a Rédei mentőszervezetek Tata Város önkormányzatának munkatársaival közösen végezték az utómunkálatokat az érintett térségekben. A mentőcsoportok ideiglenesen fóliával javították ki a sérült tetőket összesen 18 helyszínen, melyek egy részén nem tudtak beavatkozni a rendelkezésre álló eszközökkel, itt a tulajdonos saját hatáskörben intézkedett.

Vasárnapra virradóan egy téglaépülethez épített előtető gyulladt ki Esztergomban.  A tűz átterjedt a padlástérre, ahol hulladék bútorok égtek. Esztergom és Nyergesújfalu hivatásos tűzoltói 2 vízsugárral, dugólétra segítségével eloltották a tüzet. Az ingatlanban lakókat füstmérgezéssel kórházba szállították. 

Vasárnap délután az esőzés következtében több kisebb beavatkozás történt. Az 1126. számú úton, a lábatlani bányabejárónál, egy akácfa félpályás útzárat képezett. Nyergesújfalu hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát és letakarították az utat.

Viharkár Piliscsabán. Fotó: Tűzoltóság Piliscsaba.

Piliscsabán egy 18 méteres fa csúcsa letörött és fennakadt, veszélyeztetve a lakóépületet. Esztergom hivatásos tűzoltói és Piliscsaba önkéntes tűzoltó egyesülete kihúzós létra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát.

Pilisjászfaluban az esőzés miatt lefolyó víz veszélyeztetett egy lakóházat. Esztergom hivatásos tűzoltói és Piliscsaba önkéntes tűzoltó egyesülete szivattyúzást végeztek.

Piliscsabán szivattyúzni kellett az esővizet. Fotó: Tűzoltóság Piliscsaba. Piliscsabán szivattyúzni kellett az esővizet. Fotó: Tűzoltóság Piliscsaba.

Forrás: Katasztrófavédelem
Borítókép: Sárisáp ÖTE (tatai viharkár)