Kategóriák: Hírek

Méhek nyúlós költésrothadása miatt községi zárlatot rendeltek el

Csolnok, Tokod, Tokodaltáró, Dorog, Sárisáp, Dág, Annavölgy, Leányvár egész közigazgatási területére és Esztergomkertváros, Úny, Kesztölc, Ebszőnybánya települések részleges közigazgatási területére 2021. július 7-től községi zárlatot rendelt el a járási főállatorvos mézelő méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegségének megállapítása miatt.

A zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, a méhek beszállítása. A vándorméhészek letelepedése nem engedélyezhető. A zárlat enyhítéséről, illetve feloldásáról Hivatalom intézkedik.

A községi zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját nyúlós költésrothadás szempontjából a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni. A zárlat alól a nem fogékony állatokra felmentés adható.

A községi zárlat alatt álló terület helyi zárlat alatt nem álló méhészetéből a hatósági állatorvos által kiállított állatorvosi igazolás alapján kiadott hatósági engedéllyel a méheket az egyes betegségeknél megállapított, a zárlat enyhítésére vonatkozó különös szabályok szerint lehet kiszállítani. A kiszállítás csak olyan helyre történhet, amely méhbetegség miatt helyi zárlat alatt nem áll.

A községi zárlatot akkor kell feloldani, ha a zárlat alatt álló területen már egy hely sem áll a betegség miatt helyi zárlat alatt. A községi zárlat területére vándoroltatás során méheket telepíteni tilos.

Részletek>>

Forrás: dorog.hu
Borítókép: pecsma.hu