Mintegy 800 túrát tettek meg a Bányászkörösök

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) természetjáró szakosztálya mintegy kilenc hónapja hozta létre a “Bányászkör” instant túramozgalmat és a bejárásához szükséges infrastruktúrát. A tematikus túramozgalom létrehozásának a célja az volt, hogy a dorogi kistérség szénbányászatához kapcsolódó tárgyi emlékeket és természeti értékeket bemutassák, valamint a frekventált útvonalakat elkerülő helyszíneket felkereshetővé tegyék.

A túra alapját a Dorogról induló 32 kilométeres Hantken Miksa-, valamint az 54 kilométeres Schmidt Sándor-kör adja, de ennél rövidebb – az adott településekhez köthető – útvonalak is választhatók. Ilyen például a Dorogról induló 12 km-es Reimann-altáró-kör, az Annavölgyről induló 12 km-es Pálinkás-táró-kör, a Sárisápról induló 19 km-es XX-as-akna-kör, a Csolnokról induló 12 km-es Borókási-táró-kör, a Mogyorósbányáról induló 22 km-es Tanbánya-kör, a Tokodról induló 12 km-es Erzsébet-akna-kör, valamint a Kesztölcről induló szintén 12 km-es Lencsehegy-kör.

A túráknál választható teljesen ingyenes, valamint éremszerző teljesítés is. Az utóbbi esetben minden útvonal megtételével külön éremmel gazdagodik a gyűjtemény. A túrákat megtehetjük futva vagy akár tájfutva, gyalogolva és kerékpárral, ez utóbbi két esetben választhatjuk a kirándulós és teljesítménytúra opciókat. A futós, valamint a teljesítménytúrázós változatnál megadott szintidőket kell teljesíteni (az informatikai háttér ezt is figyeli), míg a kirándulós változatnál nincs szintidő, a teljesítés akár mint egy-egy érintőpontos túránál feldarabolható.

Hartyán Csaba szakosztályvezető elmondta, hogy az eddigi kilenc hónap alatt 800 túrát tettek meg a regisztrált felhasználók. Az ország minden tájáról érkeztek már vendégek: Budapestről, Sopronból, Debrecenből, Nagykanizsáról, Szegedről, Székesfehérvárról, de még Erdélyből is. „Az általam vezetett csoportos bejárásokon 100 fő feletti a látogatottság.” – tette hozzá.

Újdonság, hogy a Bányászkör bekapcsolódott a klímavédelem szempontjából fontos fásítási programba is, hiszen az alapítványi támogatás és az egyesület saját forrásának segítségével minden a Bányászkör Túrautak által meglátogatható településen fát ültetnek. Ezekből pedig már egy-egy faültetés meg is valósult Tokodon, Sárisápon, Annavölgyön és Csolnokon. A faültetés mindenhol a helyi partneregyesület és az polgármester személyes segítségével egy jó hangulatú eseményen történt.

Hartyán Csaba elmondta azt is, hogy jelenleg még plusz két útvonal kijelölése zajlik, ezeket az igazán komoly teljesítményre képes sportolóknak ajánlják, hiszen 70 és 95 kilométeres távokról beszélhetünk majd.

A túrákkal kapcsolatos további részleteket a Bányászkör honlapján és Facebook oldalán találnak!