Kategóriák: Hírek

Pénteken meglehet a négymillió beoltott

Pénteken meglehet a négymillió beoltott, ötmillió oltotti létszámnál pedig feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az április 29-ei Kormányinfón.

Gulyás Gergely a járványhelyzetről azt mondta, hogy megnyugtató, hogy kiemelkedő az unióban a magyar oltási sebesség. A harmadik hullám súlyosan érintette az országot, de az oltásoknak köszönhetően csökkent a fertőzések és a halálozások száma.

A miniszter elmondta azt is, hogyha meglesz a négymillió beoltott, akkor éjféltől lesz a kijárási tilalom, és 11 óráig lehet majd vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek majd éttermekbe és szállodákba, szabadidő-létesítményekbe, edzőtermekbe. De a védettek a sportrendezvényeket is látogathatják. Mindemellett négymillió oltottnál védettségi igazolvánnyal karantén kötelezettség nélkül lehet majd bejönni az országba.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy csak akkor lehet meggátolni a negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat. Minősített büntetőjogi következménye lesz, ha valaki védettségi igazolványt hamisít, vagy adott esetben az üzemeltető nem ellenőrzi azokat. Nagyon komoly bírságok jöhetnek, és akár egyéves bezárással is sújtható az adott hely. Hozzátette, hogy az ötmillió oltotti létszámnál feloldhatja a kormány a lakodalmakra vonatkozó tilalmat. Erre a május 10-ével kezdődő héten kerülhet sor. 

Gulyás arról is beszélt, hogy a járványügyi konzultáción a megkérdezettek 80 százaléka a fokozatos újraindítás mellett voksolt. A kétharmada pedig támogatta a védettségi igazolványt. Felhívta a figyelmet, hogy mostantól kezdve mindenki gyorsan hozzájuthat a védettségi igazolványhoz, mivel hamar lehet oltást kapni. Érdemes azoknak is regisztrálni, akik eddig ezt nem tették meg.

A miniszter azt kérte, hogy minden háziorvos és orvos az ESZT-ben tüntesse fel az oltás megtörténtét. Ezt követően 10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány az adott személyhez. Hozzátette, hogy az egyik legnagyobb logisztikai akciója az elmúlt évtizedeknek ez a mostani eljárás, ezért megértést kérnek az érintettektől. Gulyás Gergely kiemelte, hogy eddig 4,176 millió védettségi igazolványt gyártottak le. Ebből pedig hatszázezer olyan igazolvány készült, amit azok kaptak, akik átestek a fertőzésen.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a legfőbb cél, hogy olyan emberek legyenek zárt térben, akik védettek. Mindenki oltassa be magát, és akkor meglehet az 5 milliós határ. Hozzátette, hogy az Operatív Törzsnek kell vakcinagazdálkodási tervet készítenie. A jelenlegi adatok szerint akár egy-másfél évig adhatnak védettséget a vakcinák.

Gulyás végül elmondta azt is, hogy a szűrővizsgálatok a mai naptól mindenki számára elérhetők, az egynapos sebészeti ellátások pedig május 3-tól indulhatnak újra.

Forrás: origo.hu
Fotó: mediaklikk.hu

Megosztás