Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Elkészült a határon átnyúló kerékpáros zarándokút

A négy (szlovákiai és magyar) megye együttműködésében megvalósított SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében című projekt záró rendezvényét tartották meg kedden a szlovákiai Nagyszombat megye szervezésében. A járványhelyzetre való tekintettel az online térben zajlott a program, csaknem száz résztvevővel.

A rendezvényen bemutatták a projekt fizikai eredményeit: az útirány jelző táblákkal kijelölt, közel 1000 km hosszan kerékpározásra alkalmas hálózatot, az érintett településeken elhelyezett pihenőhelyeket, valamint a kerékpáros zarándokút hálózat önálló weboldalát (www.sacravelo.eu) és az onnan letölthető mobil applikációt.

Ezen kívül előadások hangzottak el a különböző zarándokutak (Mária út, Szent Márton út) jelenlegi működéséről, a zarándoklatok hagyományáról és jövőjéről, és szó esett a SacraVelo lehetséges további fejlesztéséről is. Az előadók között volt Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka alelnök is. Az előadások a Mimegyénk YouTube csatornán tekinthetők meg!

A kerékpáros zarándokokat megyénkben 241 km hosszan, 38 település közigazgatási területét érintően vezeti útba igazító táblarendszer, és valamennyi településen pihenőhely várja, melyeket szintén a projekt keretében telepítettek. Az útvonal a szakrális értékeken túl feltárja a terület gazdag kulturális és természeti örökségét is.

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Az útról készült imázsfilm: