Kategóriák: DorogHírek

Lakáspiaci körkép: az első negyedév jellemző tendenciái a Dorogi-medencében

A 2021-es év első negyedévén túl elmondható, hogy a hazánkban továbbra is tomboló világjárvány ellenére a magyar ingatlanpiac élénkülő szakaszba lépett.

Míg az előző évet leginkább az ingatlanok adásvételének visszaesése és a lakásárak folyamatos csökkenése jellemezte, addig idén az előrejelzések szerint növekvő számokkal szembesülhetünk. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál a Dorogi-medence lakáspiacára tett kitekintést, és megvizsgálta az elmúlt fél év jellemző tendenciáit.

Dráguló tendencia a jellemző Komárom-Esztergom megyében

A Dorogi-medencét is magába ölelő Komárom-Esztergom megye lakáspiacát az elmúlt fél évben a drágulás jellemezte. A világjárvány második hullámának nyoma sem volt a lakáspiacon az őszi hónapokban mért átlagos négyzetméter árak alapján. 2020 októberében a téglalakások esetében még 380 ezer forint volt egy négyzetméter, ezt követően 2021 januárjában már 9,8%-kal drágább, 416 ezer forint. 2021 további élénkülést hozott a téglalakások piacára, három hónap alatt 4,3%-os volt a drágulás mértéke. A megyében meghirdetett panellakások esetében hullámzó tendencia volt megfigyelhető az elmúlt hat hónapban. Míg 2020 utolsó negyedévében inkább drágultak a panelek négyzetméter árai, addig 2021 első két hónapjában a 2020. októberi árszintre süllyedtek a négyzetméter árak. 2020 októberében a panellakások átlagosan 343 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre, decemberben pedig már 3,4%-kal drágábban. Az új év 3,5%-os csökkenést hozott a panelek piacára, azonban az ingatlannet.hu márciusi adatai alapján 8,8%-kal kerül többe most egy panellakás.

Így alakultak az árak a Dorogi-medence településein az első negyedévben

A dorogi lakásárak az első negyedévben inkább csökkenő tendenciát mutattak. A 2020-as év vége hozott némi fellendülést a téglalakások piacára, ám az idei év első három hónapjában 2,1%-kal csökkentek a téglalakások kínálati árai, jelenleg 334 ezer forint egy négyzetméter. Ezzel ellentétben a panellakások négyzetméter árai három hónap alatt 5,5%-kal drágultak, a márciusi átlagos négyzetméterár 382 ezer forint volt. Az Esztergomban meghirdetett téglalakások kínálati ára is romló tendenciát mutatott 2021. január és március között. Összesen több, mint 15%-kal estek vissza a négyzetméter árak, a márciusban mért adatok alapján az esztergomi téglalakások átlagos négyzetméter ára 466 ezer forint. A panellakások piaca is hasonló helyzetben volt, a januári 375 ezer forintos négyzetméter árról márciusra 327 ezer forintra csökkentek a négyzetméter árak.

A kisebb települések közül a kínálati árak alakulását csökkenő tendencia jellemezte az első negyedévben Kesztölcön, Csolnokon, Piliscséven, Tokodaltárón és Leányváron. Ezzel ellentétben az első három hónap drágulást hozott Tát, Tokod és Nyergesújfalu ingatlanpiacát.

Arra a kérdésre, hogy mi várható 2021-ben az ingatlanpiacon, előrejelzések szerint a válasz az, hogy idén már nem kell tartani az ingatlanárak drasztikus visszaesésétől. A használt lakások kínálati árai előreláthatólag stagnálni fognak, a változás becsült mértéke -2 és +4%.

Borítókép: Tóth Krisztián