Kategóriák: Hírek

Egy órával többet alhatunk a hétvégén

2020. október 25-én, vasárnap hajnalban 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat. Jövőre viszont döntenünk kell: ha a nyári időszámítást választjuk akkor márciusban, ha a télit akkor októberben kell utoljára tekerni az órákat.

Az óraátállításnak az Európai Unióban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott, gazdasági ágazatra gyakorolt hatása ismert és meggyőző. Az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően azonban a Magyar Alvás Szövetség az egészségtudományoknak azokkal az irányzataival ért egyet, amelyek szerint az óraátállítás alkalmas az emberi bioritmus megzavarására. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Az Európai Unió 2018-ban (410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett) döntött arról – a lakosság megkérdezését követően – hogy eltörlik az évi kétszeri óraátállítást.

Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Megosztás