Balesetet okozott, majd futva menekült el

Felfüggesztett szabadságvesztést kaphat az a férfi, aki másfél évvel ezelőtt Esztergom-Kertvárosban balesetet okozott, majd – a baleset elszenvedőit cserben hagyva – elfutott a helyszínről.

A Tatabányai Járási Ügyészségnek a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádemelést annak a férfinak az ügyében, aki a megengedett sebességet meghaladva úgy vezette jogosítvány nélkül a személygépkocsiját, hogy azzal egy tehergépkocsinak ütközött, majd anélkül segítséget nyújtott volna a balesetben sérült személyeknek, futva menekült a helyszínről.

A vádirat szerint a vezetői engedéllyel nem, azonban helyismerettel rendelkező férfi 2018. október 30. napján 15 óra 20 perckor, napos időben Esztergom lakott területén, az Eperjesi utcán a Tópart köz irányába, száraz, jó minőségű aszfaltburkolatú úttesten vezette a tulajdonát képező személygépkocsit, amelyben utasként három személy, köztük a bal hátsó ülésén biztonsági övet nem használva sértett utazott.

A vádlott a közlekedése során a haladási irányát tekintve jobbra ívelő útkanyarulatot megelőzően – 50 km/óra sebességkorlátozású útszakaszon, az általa használt járművet mintegy 60 km/óra sebességgel vezette, ezért bár a kanyarív előtt észlelte a vele szemből szabályosan érkező vétlen sofőr által vezetett tehergépkocsit, és emiatt fékezni kezdett, az általa vezetett járművel átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a kanyarodásban lévő tehergépkocsi bal oldalának ütközött.

Amennyiben a vádlott a tehergépkocsi észlelésekor a megengedett 50 km/óra sebességgel közlekedett volna, az általa vezetett jármű vészfékezéssel megállítható lett volna az ütközési pont előtt.

Az ütközés után a vádlott által vezetett jármű a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban, keresztbe fordulva, míg a tehergépkocsi a menetiránya szerinti jobb oldali sávban, balra kifordulva érte el baleseti véghelyzetét.

A vádlott az ütközést követően a járműből kiszállt, és anélkül, hogy meggyőződött volna az általa vezetett járműben, illetve a balesettel érintett másik járműben utazó személyek balesettel összefüggő esetleges sérüléseiről, és arról, hogy részükre segítséget szükséges-e nyújtani, valamint a balesetet a rendőrség vagy a mentőszolgálat felé jelentette volna, a helyszínről futva távozott, és oda csak később tért vissza.

A közlekedési balesetben a hátsó ülésen ülő egyik sértett nyolc napon túl gyógyuló fejsérülést, míg a vádlott és egy másik utasa nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség