Kategóriák: HírekKék hírek

Közveszélyt okozott a gyertyát gyújtó férfi Lábatlanon

A Tatabányai Járási Ügyészség a gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be egy férfival szemben, aki a társasház padlásterében gyertyát gyújtott, majd azt magára hagyta, emiatt a ház tetőszerkezete leégett, az oltás következtében több, mint ötmillió forint nagyságú kár keletkezett.

A vádirat szerint a férfi a lábatlani társasház egyik lakásában annak tulajdonosa engedélyével, valamint a ház padlásterében a lakók tudomásával gyakran tartózkodott, személyes tárgyait  itt helyezte el. A férfi 2019. február 06. napján az éjszakát a padlástérben töltötte, itt gyertyával világított, melyet nem oltott el, amikor 2019. február 07. napján 6 óra körüli időben elment az épületből. A padlástérben hagyott égő gyertya lángja átterjedt a gyertya közelében tárolt éghető anyagot tartalmazó tárgyakra és a tetőszerkezet faanyagára. A padlástér és az ott található tárgyak, köztük az egyik lakó által kiteregetett ruhák a füst és hő hatására károsodtak. A tűz hatására sérült a tető palaszerkezete, lécszerkezete és a tetőtartó fa gerendaszerkezet, valamint az elektromos hálózat gerincvezetéke. A tűz oltása következtében a felső lakások beáztak. A tűz által kiváltott hő hatására és az oltás következtében a társasházban 5.250.451,-Ft kár keletkezett, melyet a társasház biztosítója megtérített.

A padlástérben tárolt éghető anyagok begyulladása és tökéletlen elégése során keletkezett füstgázok belobbanásával a tűzoltóság beavatkozásának hiányában a tűz akadálytalanul terjedt volna tovább a tetőszerkezet valamennyi részére, illetve valamennyi lakásra.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai járásbíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó