Kategóriák: Hírek

Megszavazták a Pázmány Budapestre költöztetését

A Magyar Rádió volt székházába költözhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai campusa.

Az Országgyűlés ingyenesen átengedte a Magyar Rádió volt budapesti épületegyüttesét a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek (PPKE), amely a jövőben az államnak felajánlott piliscsabai campusát kívánja fővárosi központja mellé költöztetni.

A képviselők 158 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 15 tartózkodás mellett fogadta el a kormány erről szóló javaslatának minősített többséget igénylő rendelkezéseit.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, a PPKE az ország egyik legjelentősebb, kiemelt egyeteme, de a széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenység akadályozza működésének további kibontakozását.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a javaslat általános vitájában elmondta, a kormány már 2018-ban döntött az egyetem széttagoltságának megszüntetéséhez szükséges intézkedésekről, az azt követő egyeztetéseken pedig kiderült, hogy ezt az intézmény Szentkirályi utcai épületéhez kapcsolódóan lehetne megoldani a legjobban.

A parlament döntésével tudomásul vette, hogy az egyetem ingyenesen a magyar állam tulajdonába kívánja adni a Makovecz Imre által tervezett piliscsabai campusát.

Forrás: MTI
Fotó: wikipedia.org