Mintegy kétszáz autógumit szedtek össze a Szemétirtók

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók csoportja a cigarettacsikkek után most a gumiabroncsok, közterületről való eltávolítását tűzték ki célul.

„Dorog – Esztergom – Nyergesújfalu térségében számtalan illegális szemétlerakat található, szinte nincs olyan bekötőút, ami mellett ne lenne néhány zsák nem odavaló anyag. De sok olyan helyszín is van, ahová az elmúlt évek során több tíz vagy akár száz tonnányi hulladékot hordtak ki a környékbeli lakosok, illetve vállalkozók. Természetesen ezek teljes felszámolásához legalább önkormányzati szintű akarat kell, de azért a civil kezdeményezésnek és összefogásnak is lehet eredménye” – írja Lieber Tamás a Szemétirtók Facebook csoportban.

A közelmúltban végzett terepbejárás és néhány Facebook bejegyzés után a Szemétirtók úgy gondolták, hogy az idei akciósorozatunkat egy összehangolt gumibegyűjtéssel kezdik. Ezért február 17-én, hétfőn a térségünkben hét helyszínről gyűjtöttek be autógumikat. Többek között megfordultak a pusztamaróti bekötőútnál – ahol egy gumiszervizes rakta le nemrégiben a rossz gumikat – de a Palatinus-tó partján, a Kenyérmezői-patak torkolatánál, valamint az Esztergom-kertváros és Tokodaltáró közötti földúton is takarítottak.

A betakarításban a Szemétirtókat a Tatai Vízügyi Igazgatóság munkatársai segítették. A gumiabroncsok elszállításához a teherautót Maros Rudolf bocsátotta rendelkezésükre, azok ideiglenes tárolásához pedig az Aero Club Esztergom telephelyét vehették igénybe. A gumik elszállítását az esztergom-kertvárosi Opel Autotrend Kft. végzi majd el.

Fotók, forrás: Lieber Tamás