Kategóriák: DorogHírek

88 év után ismét hallhattuk a Bányász Misét Dorogon

December 21-én tartották meg a hagyományos Karácsonyi Gálát a Dorogi József Attila Művelődési Házban. Az eseményen a Cantante vegyeskórus előadásában, Kovácsné Fódi Krisztina vezetésével hallgathattuk meg a Bányász Misét, melyet a cikkben videó formájában tekinthetnek meg.

A rendezvény kezdetén Dr. Tittmann János polgármester adta át a Pro Urbe Díjat, melyet idén Deák Ferenc érdemelt ki. Deák Ferenc 1946. április 18-án született Dorogon. Később bányászgéptechnikusi oklevelet szerzett. 40 éve aktív résztvevője és formálója Dorog közéletének. Évtizedeken át tartó kiemelkedő közéleti tevékenysége Dorog mindennapjaiban, az idősekért megtett számos érdekérvényesítő kezdeményezésében, segítségnyújtásában érhető tetten. A szabad választások óta, hét cikluson keresztül újraválasztott egyéni képviselője volt körzetének. 2010 és 2019 között alpolgármester volt Dorogon. Kitüntetései: Szakma Ifjú Mestere, Kiváló Dolgozó, Bányász Szolgálati Érdemrend bronz fokozata (1983), Elismerő Emléklap a dorogi munkásságért (2018), Pro Urbe Díj (2019).

A Pro Urbe Díj után adták át az Év Szociális Dolgozója díjat, melyet Dr. Tittmann János polgármester nyújtott át Cserődi Péterné Varga Emőkének, aki kiemelkedő munkát végez a szociális gondoskodás területén. Szakmai pályáját több mint két évtizeddel ezelőtt kezdte. 1996-ban ápolói és asszisztensi, majd 1998-ban körzet ápolói, majd felnőtt szakápolói, később pedig szociális gondozó és szervező képesítést szerzett. Mindemellett tanult a demens betegek ellátásáról és a sürgősségi betegellátás intézményi feladatairól. 2000-től a dorogi idősek otthonában ápoló-gondozóként dolgozik. Munkáját lelkiismeretesen, odaadóan, az idősek egyéni kívánságait figyelembe véve végzi.

A díjátadók után a három éve alakult Cantate vegyeskórus előadásában – Kovácsné Fódi Krisztina vezénylésével és Berchy József orgonakíséretével – 88 év után hallhattuk újra a Bányász misét, melyet az 1931-es dorogi bányásztemplom felszentelésére Bánáti Buchner Antal komponált. Bánáti Buchner Antal Esztergomban volt karnagy, zeneegyletet és zeneiskolát alapított a városban. A Katolikus Kántor című folyóirat felelősszerkesztője volt. Miséket, oratóriumokat, zenekari műveket, dalokat, magyar nótákat komponált. Az esztergomi bazilika karnagya és orgonistája volt 1949-ig. Dorogra 1920-ban Schmidt Sándor bányaigazgató hívta, a Dorogi Bányász Zenekar vezetésére, majd ő alkotta meg Dorogon a hangversenyző zenekart.

A Bányász misét itt tekinthetik meg:

 

A koncert után az önkormányzat által meghirdetett, mézeskalácsház-készítő verseny eredményhirdetése következett. A harmadik helyezett a „Kedvenc óvodánk, a Petőfi” című épület lett. Az ezért járó 30.000 Ft-os díjat Fehér Nikolett, az épület alkotója vehette át. A második legszebb mézeskalácsház alkotója Sági Adrienn lett, ő 50.000 Ft-ot vehetett át. Az első helyezést pedig a Hétszínvirág Óvoda Micimackó csoportja érdemelte ki, a Bányásztemplom mézeskalácsból való megálmodásával, ők 80.000 Ft-ban részesültek!

A másik játék, az „Adventi Ablakvadászat” eredményhirdetésére is sor került. A játék során a Bécsi út és a Mária utcában adventi dátumokkal díszített kirakatokat kellett megtalálniuk a gyerekeknek. Nyertesek: Meixner Marcell, Szőke Dóra, Szeibert Szabolcs, Hajnal Borka, Hajnal Gergely, Gótzy Nóra, Márton Kristóf, Imre Inez, Dankó Zente Barnabás, Csepi Alexander, Lencsés Boglárka, Baranyi Botond, Weisz Áron, Weisz Márk, Kállai Róza Panna, Molnár Zara, Máté Anna, Máté Zita, Jatkovszki Barnabás, Pokriva Hanna, Szalai Dénes, Szalai Nóra, Szalai Bálint, Szalai Dávid, Berndt Áron, Horváth Léna.

A Balaya Játszóház felajánlásából, a 15.000 Ft-os ajándékutalvány különdíjat sorsolással döntötték el, melyet Burány Bettina, a játszóház üzletvezetője Dankó Zente Barnabásnak adott át.

A karácsonyi gála végén a Cantilena Gyermekkórus karácsonyi koncertjét hallgathatta meg a közönség, igazán hangulatos összeállításban, Kovácsné Fódi Krisztina vezetésével. Közreműködött a Pachelbel vonószenekar, valamint a Cantante kórus. Zongorán kísért Szendi Ágnes, fuvolán játszott Lőrinczné Csizmadia Katalin, szólót énekelt Szezech Bora.