Fél évtizedig dílerkedett, három évet kapott

Első fokon két és fél évet kapott az a férfi, aki fél évtizeden keresztül kábítószert árult térségünkben. Az ügyészség súlyosbítást kért, melyet a bíróság elfogadott és három évre emelte fel a díler büntetését.

Eredményre vezetett az Esztergomi Járási Ügyészség fellebbezése, amelynek alapján eljárva a Tatabányai Törvényszék három év börtönbüntetésre súlyosította annak a férfinak a büntetését, akinek a bűnösségét kábítószer-kereskedelem bűntettében és kábítószer birtoklás bűntettében mondta ki az elsőfokú bíróság.

A vádirattal egyezően megállapított tényállás szerint a vádlott évek óta rendszeres kábítószer fogyasztó, ezért a kábítószert eleinte a saját fogyasztására szerezte be nagyobb mennyiségben, majd idővel a saját fogyasztása mellett a megszerzett marihuánából először a barátainak adott át, később egyre szélesebb körben az ismerősei körében terjesztette azt.  A vádlott a barátaitól eleinte pénzt nem kért a kábítószerért, idővel azonban már ellenérték fejében értékesítette a drogot a beszerzési árán. Az elkövető nyolc fogyasztónak adott át, illetve értékesített marihuanát rendszeresen. A vádlott által megszerzett, értékesített és elfogyasztott kábítószer együttes mennyisége mintegy négyszeresen haladja meg a csekély mennyiség felső határát.

A vádlott 2018. augusztus 23. napján a kora délutáni órákban Dömös belterületén vezette a  rendőri intézkedés alá vont személygépkocsiját.  A nyomozó hatóság a gépkocsi bal első ülés háttámlájának hátsó tárolózsebéből lefoglalt egy digitális mérleget, amelyet a vádlott a marihuána adagolásához használt. A vádlott  a ruházatába rejtve tartott magánál egy műanyag tasakot, amelyben alufóliákba csomagolt kábítószer volt, valamint a lakásán fém dobozban elrejtve tárolt kábítószert, ezeket a nyomozó hatóság ugyancsak lefoglalta.

Az elsőfokú bíróság előkészítő ülésen a vádlottat kettő év hat börtönbüntetésre, és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélettel szemben az ügyész fellebbezést jelentett be a vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás alkalmazása érdekében.

A Tatabányai Törvényszék az ügyészi fellebbezésről megállapította, hogy az megalapozott, ezért  az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, a vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetést három évre súlyosította.

Első fokon két és fél évet kapott az a férfi, aki fél évtizeden keresztül kábítószert árult térségünkben. Az ügyészség súlyosbítást kért, melyet a bíróság elfogadott és három évre emelte fel a díler büntetését.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó