Kategóriák: DorogHírek

Zsigmondy 50: jubileumi megemlékezést tartottak Dorogon

Múlt héten rendezték meg a Zsigmondy 50 elnevezésű jubileumi megemlékezést a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

Az eseményen a dorogi gimnázium jelenlegi és volt diákjai, pedagógusai, illetve a meghívott vendégek vettek részt. A megemlékezésen felidézték az 1969-ben alapított Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium történetét.

Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő ünnepi beszédét így kezdte: „Ha belegondolunk, hogy mi mindent jelent egy intézmény egy olyan településen, mint Dorog, akkor tudjuk, hogy ennek köszönheti városi rangját”. Egyúttal pedig gratulált is az intézménynek, hogy két-nyelvű tanulmányi oktatást vezettek be. „A legfontosabb egy iskola életében, hogy mindig beszélhetünk az alma máterről, ahol még vannak feladataink. Az elkövetkezendő években meg kell újulnia az épületnek is.” – tette hozzá. Végül pedig kitért arra, hogy nagy dolog volt, mikor az iskola felvette egy olyan példakép nevét, mint Zsigmondy, aki a település profiljába is illeszkedett, de a magyarsághoz való tartozást is kifejezte.

Jászberényi Károly, Dorog város alpolgármestere elmondta, hogy ötven év a történelem idővonalán csak egy villanás, míg egy város történelmében nagyon jelentős időszak. Mint tudjuk, a gimnázium, a közoktatás legmagasabb szintű intézménye, de mindig is a legnagyobb értékközvetítő szerepet tölti be. A testület nevében gratulált az ötven évhez, és sikerekben, jó eredményekben gazdag éveket kívánt, majd az önkormányzat nevében szerény támogatást nyújtott át az iskola vezetésének.

Az eseményen részt vett még Zsigmondy Árpád, nyugdíjas mérnök, Vilmos leszármazottja, illetve Csáth Béla vasdiplomás bányamérnök, a Zsigmondy gyűjtemény gondozója.

A jubileumi megemlékezésen Lőrincz Lívia intézményvezető emlékműsorát is meghallgathatták az érdeklődők. Múltidéző előadása végén pedig elmondta, hogy a legszebb és a legfontosabb az együttlét és az, hogy ilyen sokan összegyűltek megadni a tiszteletet a múltnak.