Kategóriák: DorogHírek

3D-s zebrát festenek fel Dorogon

Dorogon, az Iskola utcában, az uszodánál 3D-s zebrát alakít ki a Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Várhatóan tavasszal készítik el a különleges útburkolati jelet.

Málnás Zsolt rendőr alezredestől, a bizottság titkárától a kemma.hu megtudta, hogy a 3D-s zebra tervei már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési folyamatnál tartanak. De a Magyar Közút is zöld utat adott a projektre.

Az alezredes külföldi példákat tudott hozni, ahol bevált a a három dimenziós gyalogátkelőhely. Egy bizonyos szögből és távolságból tényleg olyan, mintha valami kiemelkedne az útból, de a tervek szerint a zebra előtt 50 méterrel már felfestés és tábla figyelmezteti az autósokat a különleges útburkolati jelre. Így a sofőrök felkészülhetnek az optikai csalódásra. A jelzés természetesen előbb lesz kitéve, mint hogy az autós érzékelné a 3D hatást.

A zebrát egy kopásálló hidegplasztik tartós útburkolati festékkel viszik fel az útra, amely 2 millimétere emelkedik ki az út síkjából. A felfestés kap egy réteg üveggyöngyöt is, ez a fényt veri vissza – tudta meg a kemma.hu Varga Tibortól, a Varga&Varga Forgalomtechnika ügyvezetőjétől.

Forrás: kemma.hu
Fotó: pinterest.com

Megosztás