Kategóriák: DorogHírek

Bányászattörténeti Miniverzummal gazdagodott Dorog

December 1-jén, vasárnap délelőtt adták át a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot Dorogon.

Először a 130 éves Dorogi Bányász Zenekar koncerttel köszöntötte az szép számú közönséget. A rendezvény olyan sok érdeklődőt vonzott, hogy még az épület előtt is állt a sor. A koncert után köszöntötték Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Horváth Szeder Gábort, az esztergomi járási hivatal vezetőjét, Dr. Tittmann Jánost, Dorog város polgármesterét, valamint a megjelent bányászszervezetek képviselőt. A köszöntők után a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt a Bányász Zenekar kíséretével.

Az eseményen elhangzott, hogy a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum TOP-os támogatással és önkormányzati forrással valósult meg. „Jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük” – így szól Dorog város mottója. A látogatóközpont ennek szellemében állít emléket a Dorog-medence 222 éves bányász múltjának. A település fő célkitűzése a hagyományőrzés mellett az ismeretátadás, kapcsolatteremtés a fiatal generációval interaktív elemek segítségével.

Popovics György beszédében elmondta, hogy 2010-ben lett a megyei közgyűlés elnöke és akkor találkozott igazából a bányász hagyományokkal, és akkor tanulta meg a bányászhimnuszt, amikor az első bányásznapjára készült. „Azóta folyamatosan fejlesztem magam ezen a területen, nagyon megszerettem ezeket a hagyományokat és nagyon megtiszteltem azokat az embereket, akik ezeket a hagyományokat létrehozták. Amikor Steindl Balázs munkatársam alelnök lett, neki is azt mondtam, hogy az első dolog megtanulni a bányászhimnuszt, mert ebben a megyében ezt tudni kell!” – emlékezett vissza. Kiemelte, hogy amikor a TOP-ot tevezték, akkor a turisztikai tengelynél Dorog és Oroszlány jelentkezett a bányászhagyományokat ápoló elképzelésével, melyet nagyon jó ötletnek tartott, mert erre a beruházásra szükség van! Végezetül elmondta, hogy az elnökségének az 5 éves ciklusát a megyei turizmus fejlesztésére tette fel, ami itt kezdődik, hiszen ami itt létrejött, az nem csak a dorogiakat fogja gazdagítani, hanem gazdagítja majd Komárom-Esztergom megyét és Magyarországot is.

Dr. Tittmann János ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy egy nagyszerű év áll mögöttük és ennek az évnek a kellemes tanulsága az, hogy nem kell mindent bányásznapkor átadni. Hozzátette, hogy nagyon jó volt átadni augusztusban a futókört, a bányásznapon a megújult Zrínyi iskolát és most Szent Borbálára napjára is maradt átadni való, a Reimann Miniverzum. A projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy itt a legfontosabb szó a közösség, egyrészt mert a beruházás során egy nagyszerű alkotó közösséget ismerhetett meg Jaksics László építészmérnök, Szász István alkotó és Ecsery Áron generálkivitelező személyében. Másrészt pedig igazából nem egy intézményt akarnak átadni, hanem egy közösségi teret. Hozzátette, hogy ez a közösségi tér még nincs minden zugában berendezve, hiszen hamarosan az értékalapjaikra építve további részletekkel gazdagodik majd. Elmondta, hogy az új, 21. század technikai elemeit is tartalmazó létesítmény egységbe forr a Reimann altáró bejáratával, ami majd a jövőben, megfelelő forrás megléte esetén megnyílhat.

Dr. Tittmann János a beszédét követően köszönetét fejezte ki a projektben közreműködőknek. Elsőnként Popovics Györgynek nyújtott át egy dorogi könyvgyűjteményt, majd emléklapot adott át Jaksics Lászlónak és Besey László statikusnak, aki cserébe a lencsehegyi bánya beruházási alapokmányát nyújtotta át a polgármesternek. Továbbá emléklapot kapott még Ercsey Áron, az EP Konstruktív Kft. ügyvezetője, Horváth Gábor, Jánosi Lajos építészműszaki ellenőr, Szász István, Kecskésné Patos Szilvia jegyzőasszony, Kapa Melinda, Dr. Korompay Péter, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi szervezetének titkára és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány képviselője. A polgármester a 130 éves Dorogi Bányász Zenekarnak egy filmanyagot ajándékozott, amelyen a jubileumi koncertjüket örökítették meg.

A köszönetnyilvánítás után a közönség megtekinthette a Miniverzumot, illetve kipróbálhatták az interaktív maketteket.

Lehoczki Dávid