Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Megyénk energiatudatos vállalatait és intézményeit díjazták

A Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) NKft. szerdai díjátadóján megyénk 9 szervezetét – köztük vállalatokat, intézményeket, önkormányzatokat és iskolákat – tüntették ki energiatudatos és energiahatékony tevékenységükért. A klímaváltozás mindannyiunk ügye, fontos, hogy megyei szinten is felhívjuk rá a figyelmet – emelte ki a rendezvényen Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A MI6, a hazai zöldgazdasági szakmapolitika meghatározó szereplője a Virtuális Erőmű Programja keretében idén is meghirdette az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatát, melynek keretében energiatudatos és energiahatékony önkormányzatokat, vállalatokat, intézményeket, iskolákat ismertek el. Megyénkből ezúttal is szép számú pályázatot nyújtottak be, ami kiváló visszaigazolása a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat klímavédelmi szervező tevékenységének. Megyénk 9 szervezete részesült kitüntetésben. Energiatudatos Vállalat címet nyert el a tatabányai AGC Glass Hungary Kft., energiahatékony vállalat díjat vehetett át a Tatabányai Erőmű Kft. és a T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. Az intézmények között az Edutus Egyetem és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara környezetvédelmi törekvéseit ismerték el. Az önkormányzatok közül Gyermely és Környe részesült elismerésben. Rajtuk kívül az iskolák között a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vehetett át díjat.

A rendezvényen ünnepi beszédet tartott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, köszöntőt mondott Dr. Molnár Ferenc, a MI6 tulajdonosa és Dr. Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű program igazgatója. Nemrég a megyék is csatlakoztak a programhoz – Komárom-Esztergom megyében a helyi szervezetekkel karöltve az országban az elsők között indult el a Virtuális Erőmű Program. A megyei programról Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke számolt be a résztvevőknek.

Az ünnepségen energiatudatos címet kaptak azok, akik kész tervekkel és ezekre épülő benyújtott pályázatokkal, azaz erős elköteleződéssel rendelkeznek az energiatudatosság iránt. Energiahatékony címet pedig azok, akik a terveken és a pályázatokon túl már megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal is rendelkeznek. „ A megyei szervezetekkel kiegészülve jó úton haladunk, hogy teljesíthessük küldetésünket, azaz mindamellett, hogy kiemelt témává tesszük a klímaváltozás kérdését, a vállalt és teljesített energia-megtakarításainkkal hozzájárulunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentéséhez” – mondta el Popovics György.

KEMÖH Sajtó