Kategóriák: DorogHírek

Kulturális szeánszot tartottak a dorogi sörkertben

Szeptember 21-én, szombaton az Európai Kultúra Napja alkalmából kulturális fesztiválra várták a dorogiakat az újraélesztett művelődési ház melletti sörkertben.

A Közösen Dorogért Egyesület (Közöd) által szervezett eseményt könyvbemutatóval nyitották meg. Cselenyák Imre és Dankó József mutatta be a dorogi könyvtár igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán által írt Hám Kálmán életéről szóló, „Az Éjszakában mi hordozzuk a Fényt” című regényt. Szabó-Berghauer Zoltán elmondta, hogy ő nem Dorogon született, de amikor ide költöztek fokozatosan elkezdte a település múltját és jelenét megismerni. Erre pedig akkori és mostani munkahelye, a könyvtár bizonyult a legalkalmasabbnak. Korábbi főnöke, Mucha Ildikó is nagyszerű segítő-útitárs volt – gondolatban sok helyre elkalauzolta. Amikor a helytörténeti anyagok közül kezébe került Hám Kálmán „dossziéja” – és kiderült, hogy Ildikó rokona is volt –, felkeltette az érdeklődését. Rögtön azt érezte, hogy egy vele kapcsolatos regény hiánypótló lehetne a helytörténeti palettán.

A könyvbemutató után a Közöd által szervezett fotópályázat eredményhirdetése következett. A pályázatra dorogi vagy helyi kötődésű amatőr és profi fotósók műveit várták. A beérkezett műveket Végh Éva, Kapa Melinda és Kolonics Péter festőművészek, művésztanárok zsűrizték. Az Élet-jel kategória díjnyertes alkotása Almási Edit „Forgó” című műve lett, a dorogi hangulatok kategóriát pedig Szávai Lili „Rejtett jelenlét” című fotómontázsa nyerte meg. A két első helyezett 50. ezer forint értékű utalványt vehetett át.

Az eredményhirdetés után a vendégek megnézhették az alkotásokat, melyekből rögtönzött kiállítást készítettek a sörkert falain, majd Szabó-Berghauer Zoltán könyvdedikálása következett, majd a művelődési ház konferenciatermében Fábri Zoltán Életjel (1954) című, Hám Kálmánról készült film bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvény zárásaként filmslágereket hallgathattak a résztvevők, a jó hangulatról a Menthol együttes gondoskodott.

A Közösen Dorogért Egyesület a FÓKUSZ – Fiatalok Kulturális Szeánsza (Legyen KÖZÖD hozzá!) című program megvalósítására 3,94 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert (pályázat azonosítója: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00270).

Hám Kálmán: 1923. szeptember 17-én született Dorogon, bányamentőként és vájárként dolgozott a dorogi bányavállalat szolgálatában. 1952-ben, a borsodi Szukhállón történt a magyar bányászat egyik legsúlyosabb balesete: vízbetörés miatt többen a föld alatt rekedtek. A helyszínre Dorogról és Tatabányáról is érkeztek bányamentők. Hám Kálmán a mentési munkálatok közben lelte halálát, akit később Dorogon temettek el. Dorogon lakótelepet is elneveztek róla. 1951-ben, majd 1953-ban posztumusz „A Munka Érdemrend” arany fokozatában részeszült.