Kategóriák: EsztergomHírek

Könyvbemutató: A Kárpát-medence 1000 csodája

Kaiser Ottó fotográfus A Kárpát-medence 1000 csodája című könyvét mutatták be szeptember 16-án a Helischer József Városi Könyvtárban.

A könyvbemutatón nemcsak Kaiser Ottó volt jelen, hanem a könyv másik szerzője Bánhidy Vajk is, aki a tetemes mennyiségű képanyagot szöveggel látta el. Kettőjükkel Sinkó Gyula beszélgetett.

A fent említett tetszetős album a határon túli történelmi Magyarország kulturális örökségét mutatja be sok szép színes fotón keresztül. A könyvben megjelennek az egykori történelmi magyar vármegyék régiói, ezeken keresztül bepillantást kapunk az Őrvidék, a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék sajátos atmoszférájába. Kaiser Ottó fotóit elnézve nemcsak az épített környezet és tárgyi emlékek gazdag világával ismerkedhetünk meg, hanem érezhetjük az adott helyből sugárzó hangulatot és életteliséget, akár a Házsongárdi temető sírjain keresztül elszálló varjú alakján, akár a Kolozsvári Magyar Színház egyik előadásáról készült fotón vagy más szép képeken keresztül. Kaiser Ottó több mint egy évtizednyi és közel kétezer helyszínen készített gyűjtőmunkájához Bánhidy Vajk érdekes történelmi áttekintései adnak időbeli és térbeli távlatot. Kaiser Zsuzsanna pontos és igényes szerkesztői munkája elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából kézbe vehessük ezt a nagyszerű kiadványt.

 „Mi jut eszébe az utazónak, ha a mostani határainkon túl messze délen kifosztott kastélyra lel, melynek megálmodója a budapesti parlament tervezője? Mire gondoljon, ha északon egy városkába érkezve ugyanolyan utcákon halad, amilyeneken gyermekkorát töltötte? Ha ismerősnek tűnik a falusi jegyző házának rézkilincse, a templom rozsdás kapupántja, vagy a szökőkút pirogránit dísze?” – teszi fel a kérdést a képek szerzője, Kaiser Ottó. A csodálatos kiadványt, az „XL-es” könyvet a helyszínen a könyvesbolt árusította, s az utolsó darabig el is adta. További példányok még természetesen kaphatók a boltban.

A beszélgetésről készült fotók megtekinthetők a honlapunkon, akár csak a beszélgetésről készült felvétel is.

Zimonyi Zsanett

Fotók: Steindl Nóra