A kesztölciek Kocsra, a sárisápiak pedig Almásfüzitőre látogattak el

A „Megyénk körül megyünk körül” identitás program keretében térségünkből a kesztölciek Kocsra, a sárisápiak pedig Almásfüzitőre látogattak el.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a megyei identitás program keretein belül azt a célt tűzte ki, hogy a megye különböző területein élő emberek megismerjék egymás értékeit, kultúráját, hagyományaikat és ezáltal tartós emberi kapcsolatok alakuljanak ki. A „Megyénk körül megyünk körül” program során 60 Települési Közösségfejlesztési Találkozó valósul meg két esztendő alatt. A falvak, városok a volt Komárom és volt Esztergom vármegyéből párokat alkotva mutatkoznak be egymásnak. Sárisáp társának Almásfüzitőt, Kesztölc társának pedig Kocsot választotta ki a megyei önkormányzat.

Szeptember 4-én, a kesztölciek 50 fővel látogattak el Kocs településre. A kocsiak nagy szeretettel várták a vendégeket és tartalmas programot kínáltak nekik. Megtekintették a Kocsi Kiállítóhelyet, bemutatásra került a Történelmi Emlékpark, majd megismerhették a Vincze Imre Református Általános Iskolát. De megtekintették a katolikus és református templomot is. Ebéd előtt elsétáltak Kúria épületéhez, ahol Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Megcsodálták a tágas, fantasztikus színházteremmel és aulával rendelkező Községi Faluházat és Könyvtárat. Ebédre a kesztölcieket a kocsi asszonyok dödöllével vártak, de kóstolhattak finom aszalt gyümölcsöket és zöldségeket, különleges lekvárokat, borokat, süteményeket. A napot az Aranykocsi Néptáncegyüttes, a Kocsi Nyugdíjas Dalkör és a Páros Csillag Néptánc Együttes előadásával zárták.

Szeptember 7-én, a sárisápiak szintén 50 fővel látogattak el Almásfüzitőre. A sárisápiak a látogatás során megismerhették a Duna menti település helyi értékeit. A páros találkozón Steindl Balázss alelnök úr köszöntötte és kísérte őket végig a településen. A falu kihagyhatatlan nevezetessége az Azaum Római Tábor, amelyet az utolsók között láthattak jelen állapotában a sárisápiak, hiszen hamarosan elkezdődik a fejlesztése! Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét a római kori ínyencségek kulisszatitkaiba is beavatták a házigazdák. Almásfüzitő küldöttségét a tervek szerint 2020. június 27-én látja vendégül Sárisáp.

Fotók: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat / kesztolc.hu