Kategóriák: Hírek

Felavatták a megújult bajnai főteret

Szeptember 6-án, pénteken avatták fel az átépített és megújult bajnai főteret.

A beruházással a helyiek egy régi vágya valósult meg. A látkép pedig jelentősen átalakult: megújultak a zöldfelületeket, a parkolók, megszűntek a szintkülönbségek. A beruházás kormányzati, önkormányzati és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) közös vállalkozásaként valósult meg.

Az eseményen Pallagi Tibor polgármester kiemelte, hogy a Sándor-Metternich-kastély felújításával új fejezet kezdődik a község életében. Ugyanakkor nem is gondolták volna, hogy legmerészebb elképzelésük, a főtér is megújulhat. Örömét fejezte ki, hogy összefogással és példaértékű együttműködéssel sikerült megvalósítani az elképzeléseiket.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Tuzson Bence államtitkár nevében köszöntött mindenkit, majd elmondta, hogy a Hősök tere átadásával a kastély egyik fejlesztési üteme is lezárult. Ismertette, hogy gróf Sándor Móric egykori lakhelyeként ismert épület külső homlokzati felújítása mellett a nyílászárók cseréje is jó ütemben halad, mindemellett a fali képek restaurálása is a végéhez közeledik. A tervek szerint 2020 nyarán tartják majd az avatóünnepséget, a jövőben pedig Bajna nagy szintet lépve kerülhet fel a turisztikai térképre.

Töklincz Piroska, a NÖF vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a restaurálás során nem csak a fali képek, hanem az eredeti parketta mintázata is előkerült. Izgalmasnak nevezte a jövő évet, hiszen számos történelmi jelentőségű épületet, köztük a kívül-belül megújuló bajnai kastélyt adhatják át.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat a megyei identitás kialakítása mellett az értékek megőrzésére, gondozására, valamint a megyei turizmus élénkítésére is nagy hangsúlyt fordítanak. Céljuk, hogy Bajnát is bekapcsolják ebbe a vérkeringésbe és szeretnék, ha a megyébe érkező turisták minél több időt töltenének el térségünkben.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Szentírásban szereplő hegyen épült városhoz hasonlította Bajnát, amely szintén egy magaslaton foglal helyet. Beszédében hangsúlyozta, hogy Pallagi Tibor polgármester régóta szerette volna felújíttatni az épületegyüttest, amelynek renoválásához a magyar kormány 40 millió forinttal járult hozzá.

A beszédek után Nyíri Róbert kanonok, esperes, plébános megáldotta a Hősök terét, amelyet szalagátvágással avattak fel.

Videó az eseményről:

Megosztás