Kategóriák: Hírek

Újra kinyitottak a Garammenti Pincék

Augusztus 9-10-én, két nap erejéig nyüzsgő forgataggá vált a festői szépségű környezetben fekvő Garamkövesd, ahol tíz pince, autentikus hangulat és finom borok várták az érdeklődőket.

A meghitt hangulatú borfesztivál kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy felfedezzem a felvidéki Garamkövesdet. Ötfős brigád tagjaként jártuk a pincéket és mindenhol tanultunk valami újat.

– Mi az a Kamenica nad Hronom? – olvastam hangosan a borosüvegen található feliratot, mire rávágta a pult mögött álló hölgy, hogy az a hely, ahol vagyunk. Bevallom szokatlan volt számomra, hogy felvidéken egy ilyen összetartó magyar közösségbe érkeztem, de egyáltalán nem bántam meg, hogy új emberekkel ismerkedtem meg. A karszalag megvétele után a Kovács pincéhez járultunk, ahol megkóstoltuk a híres-neves alibernet bort. A hölgytől megtudtam, hogy ez egy különleges szőlőfajta, így minden egyes cseppjét ajándéknak véltem.


Geönczeöl Attila pincéjénél Forgács Péter íróval és Sinkó Gyulával

Ami feltűnt, hogy szinte minden egyes pincénél kóstolhattunk zöld veltelinit, de számtalan olyan, Dorog és térségében kevésbé ismert fajtával is találkoztunk, mint a muskotályos, a Tramini, vagy az ukrán eredetű Alibernet.

– Egy pillanat, csináld még úgy kérlek, mintha öntenél – mondta Geönczeöl Attilának fotósunk, ki meg akarta örökíteni a pillanatot. Attilával mindketten elmosolyodtunk, ő úgy vélte, hogy ez egy trükk, hogy több bort kaphassak. Később a pincéjük mellett volt szerencsénk megízlelni a muflon gulyást is, mely után megnyaltam mind a tíz ujjamat.


Geönczeöl Attila „Nagyhegy” borát tölti

Az este azonban újabb és újabb élményeket tartogatott magában. Színai Tiborral hosszasan csevegtünk a térség borkultúrájáról (miközben újra és újra hörpintettem egyet a zöld veltelinijéből), majd Dorna Ferenchez csatlakoztunk, aki trombitával, morvai muskotállyal és töpörtyűvel fogadott minket. A közös dalolászás és nótázás egy órán keresztül tartott és fájt a szívünk, amikor éjféltájt búcsút kellett intenünk neki. Nem bántuk meg, hogy a megszokott magyarországi fesztiválok helyett a Garammenti Nyitott Pincék rendezvényre látogattunk ki, ahol csupaszív emberekkel és egy másik kultúrával ismerkedtünk meg.


Színai Tibor pincéjénél

Az alábbi nyitott pincék vártak a borúton: Dorna Ferenc, Színai Tibor, ITAT-LAK, KORVIN, BM Wine Benyo, Stugel Miklós, Kovács László, Geönczeöl Attila.

Lehoczki Dávid