Vádat emeltek a többszörösen visszaeső esztergomi tolvaj ellen

Az Esztergomi Járási Ügyészség kettő rendbeli lopás vétsége nyújtott be vádiratot egy esztergomi férfival szemben, aki korábban kiszabott fegyházbüntetésének letöltését követő fél éven belül újabb bűncselekményeket követett el, ezért őt a bíróság, az ügyészség indítványára, letartóztatta.

A vádlott 2018. június 10. napján szabadult többszörös visszaesőként elkövetett lopás bűntette miatt vele szemben kiszabott 4 év 8 hó fegyházbüntetéséből.

A vádlott 2018. november 26. napján 22 óra körüli időben Esztergomban a közterületen parkoló lezárt, gépjárműből ingóságokat akart eltulajdonítani. A vádlott a személygépkocsi jobb hátsó ablakát a nála lévő kés tompa végével betörte, majd a jobb első és a hátsó ülés között elhelyezett, a sértett tulajdonában álló sporttáskát (benne mobiltelefonokkal, és más használati tárgyakkal) magához vette, ezzel azt eltulajdonította. Az elkövetési érték: 48.764,-Ft, a rongálással okozott kár: 20.000,-Ft. A vádlott lakóhelyén 2018. december 13. napján lefoglalta a nyomozó hatóság a sértett tulajdonában lévő egyik mobiltelefont.

Ezt követően a vádlott 2018. december 11. napján, 20 óra 17 perckor Esztergomban egy másik személygépkocsiból lopott úgy, hogy a földről magához vett kővel a személygépkocsi bal oldali első ajtajának ablakát betörte, a törött ablakon benyúlt az autóba és a sértett kézifék alá elhelyezett pénztárcáját, benne készpénzzel és a sértett irataival, magához vette, azokat eltulajdonította. A vádlott a tárcát az abban lévő közokiratokkal együtt a bűncselekmény helyszínének közelében eldobta, a készpénz a nyomozás során nem került elő. A sértett pénztárcáját az okiratokkal együtt egy járókelő találta meg, majd azt a rendőrségen leadta. A bűncselekmény elkövetési értéke 42.603-Ft, melyből 2.900,-Ft a tárca megtalálásával és  sértett részére való kiadásával megtérült. Rongálással 35.000,- Ft kár keletkezett.

A férfi letartóztatását az ügyészség indítványa alapján a bíróság 2018. december 15. napján rendelt el, a vádiratban az ügyészség ennek fenntartására tett indítványt, mert fenn áll a bűnismétlés veszélye.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott a bűncselekmények elkövetését az előkészítő ülésen beismeri, úgy őt a bíróság 2 év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélje, egyidejűleg állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az Esztergomi Járásbíróság a 2019. május 6. napján tartott előkészítő ülésen meghozott ügydöntő határozatában a vádlottat, mint többszörös visszaesőt 2 év fegyházbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapította még, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság az ügyész indítványától eltérően a vádlott letartóztatását megszüntette, amely végzés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Megosztás