Kategóriák: DorogHírek

Idén ötmilliárdból gazdálkodhat Dorog

Dorog Város Képviselő-testülete 2019. február 12-én, rendkívüli ülés keretében tárgyalta meg és fogadta el a 2019. évi költségvetést.

Az idei költségvetés összege 5 milliárd 27 millió Ft, ebből 1,8 milliárd Ft finanszírozás jellegű bevétel, amely állami megelőlegezést, támogatott projektek maradványát, illetve állampapír értékesítést tartalmaz.

Az összesen 3,2 milliárd forintos bevételből, a működési célra átvett állami támogatás összege 791 millió forint. A helyi adók tervezett összege idén 1,8 milliárd Ft (iparűzési adó, építményadó, telekadó, gépjárműadó). A működési bevételek összege 477 millió Ft (lakbérek, bérleti díjak, szolgáltatások). A felhalmozásra pedig idén 55 millió forintot vesz át a város, amely az elkészült birkózó csarnok maradék, még ki nem utalt összege.

A testületi ülésen kiemelték, hogy a város általános támogatásra nem jogosult, hiszen az adóerő mértéke meghaladja a támogatási küszöböt. Mindemellett 2017-től szolidaritási hozzájárulást is fizet a város a központi költségvetés részére, amely az iskolák központosításával függ össze, ennek összege idén 86 millió Ft.

A kiadások zömét, 2,5 milliárd forintot idén is a város és intézményeinek működésére fordítják. A beruházásokra és felújításokra idén 1,3 milliárd Ft-ot költenek. A legnagyobb beruházási tétel a Reimann Miniverzum létesítése, amely mintegy 80 %-ot tesz ki, de jut pénz a játszóterek és a kamerarendszerek fejlesztésére is. Mindemellett megújul a Zrínyi iskola tetőzete és energetikai felújításra is sor kerül.

A támogatott projektek maradványa 1,2 milliárd forint, mely összeg a Buzánszky Jenő Stadion, a Miniverzum, a Zrínyi iskola és a Mária utca fejlesztésére megítélt összegeket takarja. Ezek több évet érintő beruházások és felújítások pénzügyi elszámolásaihoz kapcsolódó elemek.

A költségvetés beszámolója a dorogi magazin február 26-ai számában tekinthető meg meg: