Kategóriák: HírekSport

Pilismaróti lány a Biatlon Európa-bajnokságon

A pilismaróti Pónya Sárával beszélgettünk, aki 19 évesen kijutott a 2019 februárjában megrendezett Biatlon Európa-bajnokságra.

Országunkban hóhiány miatt a sífutás és a sílöveszet sem hétköznapi sportág, ezért lehetünk igazán büszkék Sárára, aki mégis ezekben a sportágakban diadalmaskodik.

Sára elmondta, hogy édesapja lesikló edző, ezért már három évesen elkezdte tanulni a sportágat. Sőt már 8 éves korában versenyszerűen űzte és több éven át diákolimpiai bajnok is volt. „Viszont a sífutáshoz nem kell tudni lesiklani, az csak annyiban segít, hogy ismerős az érzés, hogy csúszik alattad a léc, de a síléc és a sífutó léc nagyban különböznek egymástól. A sífutó léc nagyon könnyű és vékony, valamint a testmagasságnál jóval hosszabb. Először nagyon furcsa volt, mikor megláttam a sífutó lécet„ – emlékezett vissza Sára.

A síelés megtanulása után kipróbálta a kajakot is, melyet 10 éves korától 16 éves koráig versenyszerűen űzött, sőt országos bajnok is volt 2012-ben. Három éve azonban abbahagyta a vízisportot, majd elkezdte a sífutást. Mivel tetszett neki a sportág – mely az úszás után a legegészségesebb – leigazolt a Vasashoz, ahol Holló Miki bácsi észrevette, hogy a kiváló állóképessége és erőnléte mellett tehetséges, valamint kitartó. Később elkezdte a sílövészetet is, hiszen a fegyver az egészet annyira izgalmassá teszi, viszont a lövészet nem egyszerű dolog – tette hozzá.

Sára csak gyakorolt és gyakorolt, majd két év után felhozta magát az átlagos biatlonosok szintjére a lövészetben. A sífutás már sokkal nehezebb 2-3 év alatt nem lehet annyit fejlődni benne, hiszen folyamatosan hó kellene hozzá. Magyarországon aki sílövő, az sífutó is, hiszen annyira kevés versenyző van, hogy mind a két sportot űzik – tette hozzá Sára.

Nagy szónak mondható, hogy egy éve az Ifi/Junior világversenyen részt vett Észtországban, amikor bekerült a válogatott kertbe. Idén pedig a fehéroroszországi Minszkben, 2019. február 18-24-e között megrendezett Biatlon Európa-bajnokságon mind egyénileg, mind csapatban jól teljesített (az Eurosport közvetítette).

Gratulálunk az eredményekhez és további sikereket kívánunk!

Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg, az IBU CUP/OECH fülön az IBU Open European Championships Minsk-Raubichi (BLR) menüpontban.

Lehoczki Dávid