Halálesetek miatt indult nyomozás Nyergesújfalun

Halált előidéző gondatlan közveszély okozás miatt rendelt el nyomozást a nyergesújfalui azbesztgyár ügyében a rendőrség.

A rendőrség csak többszöri elutasítás után kezdett nyomozni a nyergesújfalui, azbesztszennyezéssel összefüggésbe hozható halálesetek miatt. A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség január 24-én, öt család feljelentése alapján indított eljárást.

Dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd még tavaly ősszel tett feljelentést az Eternit-gyár ügyében foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés / közveszély okozás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen – olvasható az „Azbesztózis – mesothelioma elleni harc” Facebook oldalon.

A Nyergesújfalun üzemelt azbeszt-feldolgozó Eternit-gyárral kapcsolatba hozható áldozatok nagyságrendjének feltárása miatt volt szükség azon személyek jelentkezésére, akiknek a közeli hozzátartozója mellhártya daganatban halálozott el és az orvos a megbetegedés okaként azbeszttel való érintkezésre gyanakodott, vagy, aki jelenleg mellhártyadaganattal küzd.

Fontos tudni: a büntetőeljárás nem kártérítésről szól, hanem arról, hogy az elhalálozások és betegségek kialakulásának személyi felelősét a rendőrség kinyomozza és a bíróság a büntetőjogi felelősségét megállapítsa és megbüntesse.

Az állami tulajdonú üzem egyébként 1981-től Eternit Vállalat néven működött, 1995-től pedig Etercem Építőanyag-ipari Kft. lett. A gyár már 2003. december 31-én bezárt, mivel 2004. január 1-jétől kezdve tilos Magyarországon az azbeszt tartalmú anyagok forgalomba hozatala, s az azbeszt azóta veszélyes hulladéknak is minősül. Ehhez képest elég hanyagul bánnak a mai napig a régi cementgyár romjaival, pedig senki sem vitatja, hogy nagyon veszélyes anyagokat tartalmaz!

Fotó: Google