Kategóriák: DorogHírekSport

Kiegészítő és korrekció a Dorog-Budafok mérkőzések örök mérlegéhez

A Dorogi FC múlt heti bajnoki szezonkezdésének alkalmából egy összefoglaló jelent meg a korábbi Dorog-Budafok találkozók summázatával.  Egy egészen más apropóból történő kutatásom során fedeztem fel további hat egymás elleni mérkőzésüket, amely a korabeli és sokszor oly kusza, s főleg rendre nem konzekvens csapat- és egyesületi nevek feltüntetése miatt maradhatott rejtve.

A régi időkben Budafokon három, egymástól teljesen független sportegyesület is működött. Közülük a Budafoki IK (BIK) ellen többször is játszott a Dorog a két világháború közötti időszakban, amely nem azonos, a dorogiak múlt vasárnapi ellenfelével, a Budafoki MTE egyesületével. Ezért nem is lett figyelembe véve az összesítőnél bármilyen régmúltban történt Budafok elleni mérkőzés, amelyek rendre a BIK csapatát takarták. Végül kiderült, hogy bizony volt olyan  bajnoki idény a hősidőkben, amikor mindkét budafoki gárda egyszerre szerepelt ugyan abban a csoportban, mint a Dorog. Ezáltal további hat bajnokival növekedett a korábbi cikkben megadott mérkőzésszám, miután az 1923-24-es, az 1924-25-ös és az 1925-26-os évadban harcoltak egymás ellen, mégpedig valamennyit a másodosztályban.

Azonban a statisztikát ez mit sem befojásolja, ugyanis a hat találkozón fele-fele arányban osztoztak a győzelmeken a csapatok, úgy, hogy mindannyiszor a hazai meccseiket sikerült megnyerniük. Ezzel mindkét csapat győzelmeinek száma hárommal emelkedett, viszont a gólarány itt a Dorognak kedvezőbb. Tulajdonképpen még az előző cikk címe is stimmel azzal a finomítással, amennyiben úgy fogalmazzuk, hogy ötvenedik bajnokijukra került sor a múlt hétvégén a II. világháború utáni időszakban. A kiegészítés visszaigazolásában a leghivatalosabb forrás, a korabeli Nemzeti Sport számai tényszerűen segítettek, azonban sajnálatos módon, egyik meccsről sem jegyezték fel a gólszerzőket. Ugyan akkor a további meccsek ismeretében egy örömteli javítást kell eszközölni, hiszen a dorogiak aratták a legnagyobb arányú győzelmet, miután 1926 tavaszán 5:0-ás vereséggel küldték haza a budafokiakat. Ennek tükrében álljon itt az immár  kiegészített egymás elleni mérleg:
56 mérkőzés, 23 dorogi és 22 budafoki győzelem mellett 11 döntetlen, 77:81-es gólaránnyal. A mérkőzések osztályonkénti eloszlása pedig: 2 mérkőzés az első osztályban, 30 meccs a másod- és 24 meccs a harmadosztályban.

Szabó Gyula