Kategóriák: DorogHírek

Kosbor: gitárzene és Olaszország bűvöletében

Június 9-10-én rendezte meg a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület a nagy népszerűségnek örvendő Kosbor 2017 fesztivált, amelynek központi témái idén a gitárzene és Olaszország voltak. A kétnapos rendezvényen a látogatók válogathattak az igényes koncertek, a gasztronómiai különlegességek és a borkiválóságok között.

Elég csak egy pillantást vetni a fellépők névsorára, máris kiderül, hogy a program nem titkolt célja az volt, hogy a minőségi zenére, italokra és ételekre vágyók igényét elégítse ki.

A megnyitót Petruska koncertje követte, aki a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamint a tánczene elemeivel ötvözte. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával elbűvölte a hallgatóságot.

Ezután a Piliscsévi Pincefalu Egyesület tagjai – köztük szőlész-borász mérnök, borász, borszakértő és sommelier végzettségű szakemberek –  a kiállított nedűket kóstolgatták. A hat tagú bírálóbizottság a borversenyek szabályai szerint jártak el. Mivel kiváló borászatok, pincészetek borai versenyeztek, ezért a Bizottság a Fesztivál Borát sajátos szempontok szerint választotta ki.

Mivel az idei Kosbor Olaszország hangulatát idézte meg, ezért az a bor lett a kiválasztott, amely a legjobban keltette életre a mediterrán, olasz életérzést. A kitüntető címet végül a Bősze Pincészet Szürkebarátja nyerte el, különdíjas a Kostel Borászat Kékfrankos Roséja lett. A nyertes italokon kívül a Szivek Pince, a Fülöp Pince, a Kősziklás Borászat, Ősi Gábor, a Zsirai Pincészet, a Mokos Családi Pincészet és Farkas Dezső volt jelen a rendezvényen, akik legkiválóbb termékeiket hozták el a kóstoltatásra, a kilátogatók legnagyobb örömére.

Az esti muzsikáról a dorogi kötődésű virtuóz, Lattmann Béla és barátai gondoskodtak. A zenekarhoz Nika csatlakozott énekesnőként, aki hatalmas hangjával beénekelte a teret. Őket a Made In zenekar minőségi bulizenéje követte, majd DJ Tomy Slow pörgette a lemezeket a kifulladásig tartó utcabálon.

Szombaton délelőtt a gyerekeké volt a tér, akik a Gyerek Kosboron készíthették el saját pizzáikat valódi olasz alapanyagokból. A pizzakészítés fogásait neves szakácsok mutatták be, majd a kicsik belekóstolhattak a gyúrás és a tésztapörgetés művészetébe. Míg sültek a remekek, limonádékészítő versenyen mérhették össze tudásukat a kis szakácsok. A kisebbeket kosárhinta és népi fajátékok várták a hűs parkban.

Kísérő rendezvényként az Ünnepi Könyvhét is jelen volt a fesztiválon. Dankó József alpolgármester moderálta azt a beszélgetést, amelyben Sediánszky Nóra Velence útvesztői című könyvét mutatta be – szintén Olaszország témaköréhez kapcsolódva. A hallgatóság megismerkedhetett ezzel a sokszínű várossal, az írónő beszámolója által.

Az esti jókedvet a Fool Moon, a hazai acapella zene kiválósága alapozta meg. Az öt fiú felejthetetlen hangulatot teremtett a téren, amit a Pilisi Kolibri Tánc Egyesület fiataljai tovább fokoztak. Olaszos hangulatú produkciójuk és flashmobjuk elvarázsolta a nézőket.

Az esti élőzenés nagykoncertet a Margaret Island adta, akik a zsúfolásig megtelt téren profi és egyedülálló muzsikával mutatkoztak be. A záróprodukció az az utcabál volt, amin DJ Böri húzta a talpalávalót.

A szervezők és a kilátogató mintegy 3500 érdeklődő egyaránt elégedett volt, így jövőre ismét várható egy nagyszabású buli. Hogy milyen zene és melyik ország lesz majd a középpontban, azt egyelőre még nem tudni.

Fotók, forrás: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

Megosztás