Kategóriák: EsztergomHírek

Elektromos töltőállomást telepítenek Esztergomban

Három helyen telepítenek Esztergomban elektromos töltőállomást: Bástya parkolóban, Bottyán utca elején és a Bánomi út – Vaskapui út kereszteződésében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért felelős államtitkársága vissza nem térítendő, 8,152 millió forintos támogatást ítélt meg Elektromos Töltőállomás telepítéséhez Esztergomban. Romanek Etelka polgármestert május 7-én tájékoztatta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár hivatalos levélben. A Bástya parkolóban és Bottyán utca elején, illetve a Márta panzió előtt a – Bánomi út és Vaskapui út kereszteződésében – alakítják ki a 3 töltőpontot.

A normál állomás 2-3 óra alatt tölt, a villámtöltési ponton pedig 20-30 perc alatt tankolhatnak fel energiából a járművek.

A városháza melletti Bottyán utcában lesz a gyorstöltő állomás, a másik 2 töltőponton pl. a nagybevásárlás ideje alatt lehet majd az elektromos járművek akkumulátorát kényelmesen feltölteni.

A töltőoszlopok költségei eltérőek egymástól. A pályázati támogatás a költségek 42%-át fedezi, melyhez 11 millió forint önerő járul.

A beszerzésük és a töltőhely kialakítása a megnyert állami forrásból elszámolható. Az engedélyezés és üzemeltetés költsége viszont az önkormányzatra hárul.

Pályázatával szeptemberben csatlakozott Esztergom a Jedlik Ányos Tervhez. A kormányzat a közlekedésből származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentését és az ország Környezetkímélő gépkocsikkal történő átjárhatóságának megteremtését szorgalmazza.

150 új, elektromos autótöltő-állomást kívánnak rövid időn belül Magyarországon kialakítani. A töltőpontok helyét a felhasználási sűrűség miatt forgalmas csomópontokba és bevásárlóközpontokhoz helyezik.

A helyi önkormányzatok a pályázati forrásokért cserébe 5 éven át biztosítják az üzemeltetést. A Gazdasági Zöldítési Rendszer támogatási előirányzatát az E-Mobi Nonprofit kft.-vel szerződve használja fel Esztergom.

A Jedlik Ányos terv célja, hogy Magyarország Kelet-Közép-Európa vezető országává váljon az e-mobilitás terén.

Forrás: esztergom.hu