7,5 évet is kaphat az esztergomi nő

Akár 7 és fél évet is kaphat az az esztergomi, 31 éves nő, aki 2015 decemberében gázolt halálra a fővárosban egy 24 éves nőt az egyik zebrán. A baleset után pedig segítségnyújtás nélkül elhajtott. Vádat emeltek ellene.

A vádirat szerint a vádlott 2015. december 12-én nem sokkal éjfél után, a XI. kerületi budai rakparton az általa vezetett személygépkocsival a megengedett legnagyobb 50 km/h-ás sebesség helyett 65-70 km/h-ás sebességéggel haladt.

Haladása során a Szabadság híd utáni útszakaszon kijelölt – közúti jelzőtáblával és útburkolati jellel is ellátott – gyalogos-átkelőhelyhez ért. A gyalogos-átkelőhely baloldalán zajló forgalomról a vádlott a szemből érkező gépkocsik takaróhatása miatt nem tudott meggyőződni, ennek ellenére a korábbi, abszolút eltúlzott fenti sebességét egyáltalán nem csökkentette, és nem ellenőrizte, hogy a zebrán át kíván-e haladni gyalogos, akinek elsőbbséget kell biztosítania.

A zebrán ekkor kezdte meg az áthaladását – a vádlotthoz képest balról jobbra – a sértett. A vádlott a fentiek szerinti mulasztások okán a gyalogost nem észlelte, a fiatal nőt a járműve elejével a korábbi haladási sebességével elütötte.

A vádlott észlelte a balesetet, ennek ellenére nem állt meg, nem győződött meg a sértett sérüléseiről, nem nyújtott számára segítséget, a baleset helyszínét elhagyta.

A baleset következtében a sértett a helyszínen életét vesztette.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt álló terheltet halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja, amely bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – a bűnhalmazat miatt – hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Magyarország Ügyészsége