Kategóriák: DorogHírek

A kitelepített svábokra emlékeznek

Minden évben május második vasárnapján tartják az Európa Nap, a Párbeszéd Napja elnevezésű rendezvényt Dorogon – írja a kemma.hu

1993. május 9-én a Győzelem Napja helyett Dorogon az úgynevezett Dorogi nyilatkozatban kimondták: a háborúknak nincsenek győztesei, csak áldozatai. Ezért javasolták a világ minden nemzete számára, hogy e napon a megbékélés szellemében emlékezzenek minden pusztító háború áldozatára.

Az első ünnepségen felavatták Dorog jelképeit: a városi címert és a zászlót. Az évente megtartott ünnepen aktuális konferenciával és központi ünnepi témával töltik meg az eredeti gondolat tartalmát.

Idén május 13-14-én tartják meg ezt a rendezvényt, amelynek ezúttal a német nemzetiségű lakosság kitelepítésének 70. évfordulója lesz a központi témája. Május 13-án adják át a felújított német nemzetiségi tájházat, majd bemutatják a Szabó-Berghauer Zoltán által szerkesztett kitelepítésről szóló könyvet. A németül és magyarul tükörfordításban megjelenő kiadványt Lévay Jenő Munkácsy-díjas grafikus művész gondozza.

A kötetben több száz kép illusztrálja majd az elmúlt évszázadból a németek és magyarok együttélését. Majd a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban ünnepélyes keretek között Wendlingen am Neckar és Dorog önkormányzata megerősíti a húsz éve kötött testvérvárosi szerződést. Vasárnap szentmise és a Kitelepítési emlékműnél koszorúzás kíséri a megemlékezést.

Forrás: kemma.hu
Fotó: Dorog Anno Facebook oldal

Megosztás