Esztergom

Negyvenhét embert vert át az internetes csaló, köztük egy esztergomi nőt is

Felfüggesztett fogházbüntetést szabhatnak ki azzal a székesfehérvári nővel szemben, aki negyvenhét sértettnek okozott kárt valótlan hirdetések feladásával.

A vádirat szerint az elkövető 2020. szeptemberétől több, mint egy éven át internetes oldalakon különböző használati tárgyakat – fúrógépeket, ruhaneműket, játékokat – hirdetett eladásra úgy, hogy azokkal nem rendelkezett, a hirdetésekhez internetről letöltött képeket használt. A nő a hirdetéseknél kitalált neveket és az internetről lementett profilképet használt azért, hogy a személyazonossága rejtve maradjon. Az elkövető a sértettektől a megrendelt termékek vételárának, vételár előlegének, illetve esetenként a postaköltségnek az előre történő megfizetését kérte. A sértettek az 50.000,-Ft-ot meg nem haladó összegeket a nő által megadott, saját nevén lévő bankszámlára átutalták.

A negyvenhét sértett közül egy esztergomi nő műköröm építő csomag hirdetésére jelentkezett, 2021. március 29-én a csomag vételáraként 11.000 forintot átutalt a csaló bankszámlájára. Egy tatabányai férfi állványos fúrógép hirdetésére jelentkezett, 2021. november 10-én 15.000 forintot utalt át az elkövetőnek.

A csalás vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a büntetlen előéletű nővel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést, 108.930 Ft vagyonelkobzást szabjon ki, valamint kötelezze a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárának megtérítésére.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség