Hírek

Speedmarathon: 655 sebességtúllépést rögzítettek vármegyénkben

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva 2024. április 19-én, pénteken 6 órától 2024. április 20-án, szombaton 6 óráig 24 órás sebességellenőrzést (speedmarathon) tartott a rendőrség az ország egész területén.

Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a vármegyei rendőrkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit.

A 24 órás sebességellenőrzés során országosan összesen 837 rendőr részvételével 1.395 helyszínen 546.443 járművet ellenőriztek, közülük 7.913 lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet. Komárom-Esztergom vármegyében 655 sebességtúllépést rögzítettek.

A dömösi helyszínen Bata Erik főhadnagy, az Esztergomi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy évente több alkalommal végeznek fokozott sebességellenőrzést az ország területén. Mindemellett a rendőrség folyamatosan elemzi a vezető baleseti okokhoz köthető szabálytalanságokat vagy magatartási formákat, aminek megfelelően, ezzel párhuzamosan végeznek ellenőrzéseket. A főhadnagy kiemelte, hogy az Európai Unió közlekedéspolitikájában a ROADPOL célja, hogy 2050-re Európa útjain senki ne veszítse el az életét, ezért több alkalommal fokozottan ellenőrzik a sebességet, a pihenőidő betartását, illetve a passzív biztonsági eszközök használatát. Bata Erik a sebességellenőrzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy amikor bejelentenek egy-egy ilyen akciót, a gépjárművezetők jobban odafigyelnek a megengedett legnagyobb sebesség betartására.