Hírek

Átadták a nyergesújfalui Békavár Szabadidőparkot

Április 20-án, szombaton hivatalosan is birtokba vehették a helyiek a nyergesújfalui Békavár Szabadidőparkot, amely a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 180 millió forintos támogatásával valósulhatott meg.

Az átadóünnepségen Mihelik Magdolna polgármester köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta, hogy a település a projekthez mintegy 107 millió forint önrészt biztosított.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke az ünnepségen emlékeztetett, hogy a beruházás a vármegyei önkormányzat projektmenedzselő cégével, a Megyei Területfejlesztési Kft-vel közös konzorcium által valósulhatott meg. Kitért arra is, hogy a nyergesújfalui, illetve a vármegyei önkormányzat remekül együttműködik, melyet bizonyít, hogy a TOP-ban 343 millió Ft támogatás érkezett a településre. Az új európai uniós fejlesztési ciklusban, a TOP-Pluszban eddig 700 millió forintnyi forrást ítéltek meg a város számára, egy új sportközpont létrehozására.

A beszédek után Mihelik Magdolna a meghívott vendégekkel, köztük Erős Gábor országgyűlési képviselővel és néhány gyermekekkel együtt vágta át a szalagot.

A szabadidőparkról: az elöregedett gyeppel borított területen korábban már létrehoztak egy ellipszis alakú sétaútvonalat. Ide őshonos növényeket telepítettek, modern ülőkéket, napozószékeket, illetve hagyományos padokat helyeztek el. Továbbá fitneszparkot, labdateret és két játszóteret hoztak létre. Az egyik a legkisebbeknek kínál változatos lehetőségeket a játékra, az itt található eszközök hozzájárulnak a mozgásfejlődéshez, az egyensúly fejlesztéséhez, valamint a társas kapcsolatok kialakításához. A nagyobbaknak szóló játszótér csupa izgalmas, igazi kihívást jelentő eszközökből áll össze, közülük az egyik a környéken egyedülálló megavár. A rollerező, bicikliző gyermekek a kihelyezett jelzőtáblák és felfestett útburkolati jelek segítségével sajátíthatják el a közlekedési szabályokat. A park több pontján ivókutak, valamint szelektív hulladékgyűjtők találhatók, a világítást pedig napelemes lámpatestek biztosítják. A pihenőpark mellett épült fel a későbbiekben fejlesztendő szabadtéri színpad és a közösségi tér épülete mosdókkal, valamint öt parkolóhellyel. Az összes projektelem akadálymentesen megközelíthető.

Fotók: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat