Hírek

Kerti tó kialakítása a Koi Mánia tanácsai szerint

Egy kerti tó megtervezése nagyon izgalmas dolog. Amikor belevágunk számos ötlet kering a fejünkben a méretét, formáját tekintve. A legtöbben szeretnének egy kis csobogót is bele, van aki rögtön egy kisebb tavat is tervez mellé, vagy patakot. Amikor azonban a kivitelezés megtervezésére kerül a sor, akkor sokan elbizonytalanodnak, hogy hogyan is lesz ez megoldható. Pedig minden megoldható, csak ismerni kell hozzá az irányokat. Ebben a cikkben a Koi Mánia szakértőinek a tanácsait osztjuk meg kezdő tavasok számára, aki most vágnának bele a saját kerti tavuk kialakításába.

Egyedi tóforma csakis tófólia alkalmazásával!

Ha nem szeretnénk kompromisszumot kötni a tó méretét és formáját illetően, akkor a tófólia alkalmazása lesz számunkra az ideális megoldás. Ilyen esetben szinte felesleges is az előregyártott tómedrek között keresgélnünk. Persze lehet szerencsénk, de a tófóliákkal tulajdonképpen bármilyen formát könnyen kialakíthatunk, ami csak tetszik. A tartósága miatt sem kell már aggódni, mert ma már igazán jó minőségű fóliák közül válogathatunk, és egy javító készlettel az esetleges sérüléseket is könnyen javíthatjuk a PVC fóliák esetében. A gumi tófóliáknál pedig 30 év gyártói garanciát adnak. 

Amikor felmerül a kérdés, hogy milyen vastag geotextíliát vegyek, akkor először is fontos különbséget tenni a geotextíliák és a tófóliák között, mert nem ugyanaz a kettő. A tavakhoz mindig tófóliát használunk elsődlegesen. Igaz geotextilre is szükség lesz a tófólia alá, de a kétféle fólia szerepe nem összekeverendő. A vastagságot érintően pedig azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb tóméretet tűzünk ki célul, annál vastagabb fóliára lesz szükségünk. Ezen felül az esetleges későbbi bővítésekre is érdemes gondolni. Ha elképzelhető, hogy a jövőben megtoldanánk a tavunkat, akkor a vastagságot már érdemes ehhez az elképzeléshez igazítani. A Koi Mánia szakértői 10 m3-nél nagyobb tavakhoz már mindenképpen gumi tófóliát javasolnak, és ez indokolt is.

A mérethez passzoló tószintek kialakítása szintén nagyon fontos. Egy egészséges tóban szükség van mocsárzónára, és megfelelő méretű, belső mély részre is. Ezek a tulajdonságok mind meghatározzák, hogy végül mennyi és milyen vastag fóliára lesz pontosan szükségünk. Szerencsére nem kell tudunk pontosan kiszámolni, mert a Koi Mánia munkatársai segítenek elvégezni a számítást, és pontosan méretre szabott tófóliát kínálnak számunkra. Így nem kell feleslegesen egész tekercs fóliákat megvásárolni, ha kevesebbre van szükségünk. A tervezés nagyon fontos lépés a kerti tavak kialakítása előtt is, ezért érdemes az elképzeléseink alapján szakember tanácsát kikérni! 

Megosztás
Tegek: kerti tó