Esztergom

Hogyan öregedhetünk meg egészségesen?

Az öregedés egyik természetes velejárója a szarkopénia, amit az izmok tömegének és erejének lassú csökkenése jellemez. De hogyan lassítható ez a folyamat? Erre ad választ cikkünkben az esztergomi Markomplex Medical Kft. sporttáplálkozási tanácsadója, dr. Nemes Orsolya Sarolt.

A szarkopénia komoly kihívásokat jelenthet az életminőségre nézve, mivel korlátozhatja az emberek képességét arra, hogy teljes értékűen részt vegyenek a mindennapi tevékenységekben és fenntartsák fizikai teljesítményüket. Az életkor előrehaladtával a szarkopénia egyre gyakoribbá válik, ám szerencsére gészléteznek módszerek, amelyekkel enyhíthetők vagy akár késleltethetők lehetnek a jelenség negatív hatásai.

A negyven éves kor feletti emberek esetében évente átlagosan 0,5-1%-kal csökken az izomtömeg, míg 60 éves kor után ez az arány évente körülbelül 2%-ra nő. Hetven éves korra ez az érték még magasabbra, akár 3%-ra is emelkedhet, ami azt jelenti, hogy egy hetvenéves személy izomtömege csupán az eredeti izomtömeg 65%-a lehet.

A Szarkopénia Kezelésének Módjai:

  • Rendszeres Fizikai Aktivitás: Az izomtömeg megőrzése és növelése érdekében kiemelkedően fontos a rendszeres mozgás, különösen az ellenállásos edzés, mint például a súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatok. Ezek az aktivitások serkentik az izomsejteket, ami hozzájárul az izomerő növekedéséhez és javítja a fizikai teljesítményt.
  • Kiegyensúlyozott Táplálkozás: A tudományos kutatások alapján a megfelelő fehérjebevitel létfontosságú az izomtömeg csökkenésének lassításához. A fehérjék kulcsfontosságú szerepet játszanak az izomszövetek felépítésében és helyreállításában. Emellett, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, mint a D-vitamin, kalcium és omega-3 zsírsavak fogyasztása szintén javasolt.
  • Testösszetétel Elemzése: A rendszeres testösszetétel-analízis lehetőséget nyújt az izomtömeg változásainak követésére, ezáltal elősegítve a szarkopénia hatékony kezelését és a folyamat nyomon követését.

Ezek az intézkedések, ha megfelelően alkalmazzák, segíthetnek javítani az érintettek életminőségét, mérsékelve a szarkopénia hatásait és elősegítve az egészséges öregedést.

Megosztás