Esztergom

Elítélte a bíróság az Esztergom környéki dílerhálózat tagjait

Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, úgy 10 személy kerülhet hosszú évekre a rács mögé.

A megállapított tényállás szerint a férfi és a nő 2019. évtől kezdődően Esztergomban és környékén több személynek, jelentős mennyiségű herbált, új pszichoaktív anyagot értékesített több mint 6 millió forint összegben. A férfi 2019. évben egy lőfegyvert is megszerzett, melyet otthonában tartott. A harmadik vádlott 2019. évben értékesített amfetamint és extasy tablettát egyik bűntársának, valamint ő maga is több alkalommal fogyasztott kábítószert, ezen kívül saját fogyasztása céljából 1 tő kannabisz növényt is termesztett otthonában.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség által benyújtott vádirat alapján a Tatabányai Törvényszék a 2024. április 17-én tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben 3 vádlottal szemben hozott ítéletet. Az új pszichoaktív anyaggal kereskedő férfit és nőt 5 év, illetve 4 év börtönbüntetésre és 6 év, illetve 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint mindkettőjükkel szemben 3.146.000 forint vagyonelkobzást rendelt el. A harmadik vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 108.000 forint összegben rendelt el vagyonelkobzást. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése miatt jelentettek be fellebbezést.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség indítványa alapján a Tatabányai Törvényszék még az előkészítő ülésen ítéletet hozott 7 másik vádlottal szemben. A kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal is kereskedő vádlottat ekkor 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint rendelkezett 38.567.500 forint vagyonelkobzásról. Az értékesítésben résztvevő többi vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, a fogyasztókat, valamint a vádlott élettársát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék