Hírek

Nem fizette a tartásdíjat

Negyedszer indult büntetőeljárás azzal az apával szemben, aki nem fizette meg a tartásdíjat a nyergesújfalui jogosult részére. A vádemelést követően végül mindent kifizetett, így a büntetőeljárást a bíróság megszüntette.

A férfit a bíróság ezidáig háromszor ítélte el tartás elmulasztása vétsége miatt: 2014-ben 4 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett fogházbüntetésre, 2020-ban 140 óra közérdekű munka büntetésre, 2022-ben 1 év, végrehajtásában 2 év 6 hó próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

A bíróság 2009-ben arra kötelezte a férfit, hogy gyermeke tartására minden hónap 15. napjáig előre esedékesen fizessen meg havi 20.000 forint összegű tartásdíjat a nyergesújfalui jogosult részére.

A férfit 2022. júniusától 2023. április 15. napjáig eltelt időszakban összesen 220.000 forint tartásdíj megfizetését mulasztotta el önhibájából.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit elzárás büntetésre ítélje. A büntetőjogi szabályozás szerint az elkövető nem büntethető a tartás elmulasztása vétsége miatt, ha a kötelezettségének az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig eleget tesz. Az elkövető a tartásdíj hátralékát a vádemelést követően az arra jogosultnak megfizette, ezért a büntetőeljárást a bíróság megszüntette.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség