Hírek

A tűfóbia és a plazmaadás kizárják egymást?

A plazmaadás egy nemes és önzetlen cselekedet. Elmegyünk a legközelebbi Plazmacentrumba, üldögélünk egy órácskát egy kényelmes fotelben, közben leveszik a vérplazmát, végül távozunk.

Csupán csak egyetlen apró kellemetlenséget kell elviselnünk: amikor az ilyenkor használatos tűt bevezetik a karunkba. De valójában ez sem több egy szúnyogcsípésnél, és a plazmaadás folyamata közben nem is érezzük. Ennyi az egész. Ráadásul a levett vérplazma segít a ritka és sokszor életmentő gyógyszerek készítésében és még juttatást is kapunk érte.  

Hogy lesz ebből  plazmaadás?

Na, igen! A fent leírtak rendkívül egyszerűen hangzanak mindazoknak, akik számára nem jelent gondot a tűszúrás. Persze senki sincs oda érte, de általában csak úgy gondolunk rá, mint szükségszerű kényelmetlenség. Vannak azonban olyan emberek, akik rettegnek a tűszúrástól. A plazmaadás értelemszerűen ilyen esetben szinte kizáró tényező. De pontosan milyen jellemzői és tünetei vannak a tűfóbiának? Nézzük meg együtt!

A tripanofóbia

A tűfóbia, azaz orvosi nevén a tripanofóbia lényegében a tűtől való intenzív, sokszor akár irracionális félelmet jelenti. Első hallásra azt gondolnánk, hogy egy meglehetősen ritka jelenség, de valójában jelentős számú ember életét befolyásolja szerte a világon. Ez a fóbia nem csupán a gyermekkorra jellemző, de felnőttek körében is gyakori. Talán mondanunk sem kell, hogy megléte jelentős hatással van az egészségügyi eljárásokra, így a plazmaadással kapcsolatos döntésekre is. A tűfóbia nem csak fizikai reakciókat, hanem pszichológiai tüneteket is kiválthat.

Amennyiben van tűfóbiában szenvedő ismerősünk, rendkívül komolyan kell venni félelmét. A tripanofóbia nem csupán egy “gyerekes hiszti”, amit egy kézlegyintéssel, vagy jobb esetben néhány bátorító szóval el lehet intézni. Az érthető, hogy a plazmaadás nem szerepel a tűtől rettegő embertársaink naptárában, de sokszor hajlamosak fontos orvosi ellátás elkerülésére is, ami veszélyeztetheti egészségüket Érdemes hát odafigyelni és törődni ezekkel a barátainkkal, ismerőseinkkel.

A tűfóbia tünetei

A tünetek széles skálán mozoghatnak az enyhe szorongástól kezdve a súlyos pánikrohamokig. Előfordulhat verejtékezést, szédülés, erős szívdobogás, sőt súlyosabb esetben akár ájulás is. Nem ritka, hogy a tripanofóbiában szenvedő emberek már a tervezett tűszúrás előtti napokban rosszul alszanak, feszültek és elvesztik a koncentrációjukat, ha tudják, hogy injekció vagy vérvétel vár rájuk. 

Miért alakul ki a tűfóbia?

Ahogy minden fóbiának, úgy a tripanofóbia kialakulásának is több oka lehet. Van, amire talán nincs is racionális magyarázat, más esetben pedig egyértelműen visszavezethető a kiváltó okra. Nézzünk néhány példát.

Traumatikus gyermekkori élmények

Tagadhatatlan, hogy a gyermekkori élmények hatással vannak viselkedésünkre és személyiségünkre. Egy korábbi ijesztő orvosi eljárás, egy fájdalmas injekció emléke bizony kiváltó ok lehet..

Tanult viselkedés:

A tűktől való félelmet átvehetjük gyermekkorban a szülőktől vagy testvérektől, hiszen a viselkedési minták meghatározóak. Épp ezért érdemes példát mutatni gyermekeinknek.

Evolúciós ösztönök:

Az is előfordulhat, hogy egyszerűen a génjeinkbe van kódolva a fóbia. Az éles tárgyaktól való természetes félelem az ember kialakulásának hajnaláig nyúlik vissza és a túléléshez kötődik.

Média hatása:

Nem szabad alábecsülni a tűket ábrázoló ijesztő vagy negatív képek hatását sem, ami megjelenhet a hírekben vagy filmekben.

A tűfóbia gyakorisága

Becslések szerint a lakosság 3-5 százaléka szenved tűfóbiától. Ám ez a szám akár magasabb is lehet, mivel sokan nem keresnek segítséget vagy nem ismerik fel a problémájukat. Egy olyan félelemről van szó, amit szinte lehetetlen leküzdeni. De amennyiben valaki mégis megpróbálna megbirkózni vele, talán a plazmaadás lehet az egyik út. Hiszen érdemes olyan helyre menni, ahol kulturált környezetben, barátságos szakemberek vesznek körül, ráadásul nincs kötelezettség sem, azaz bármikor meggondolhatjuk magunkat.

Megosztás