Hírek

Kormányzati konzultáción vettek az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kereskedelmi- és iparkamarái

A gazdaság működését és erősödését segítő konzultáción vettek részt az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kereskedelmi- és iparkamarái a vármegyei kormányhivatalban. Az eseményen dr. György István államtitkárral és Czunyiné dr. Bertalan Judittal, a gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossal tekintettek át olyan javaslatokat, melyek a közigazgatás egyszerűsítésével segíthetik a vállalkozók munkáját, illetve csökkenthetik az adminisztrációs terheket.

Dr. Szerencsés László, a vármegyénk kereskedelmi és iparkamarájának elnöke a találkozóról elmondta, a közigazgatás gazdaságtámogató-gazdaságélénkítő hatása akkor tud működni, ha támogatja a gazdaság fejlődését, de egyben a jogbiztonságot is biztosítja. Fontos, hogy a korábbi eljárási egyszerűsítések eredményeként megszületett eljárások megmaradjanak, azonban a jelenlegi eljárások ügyintézési időigénye nagyon megnövekedett.

A kamarák javaslatai között szerepelt, hogy az építési és telephely létesítési eljárásokban meg kellene teremteni az előzetes konzultáció lehetőségét, így a beruházni szándékozó a költséges tervek elkészítése előtt pontos ismeretekkel rendelkezhetne hogy az adott fejlesztés, építés, működés az érintett területen megvalósulhat-e és milyen feltételekkel.

A kamara szorgalmazták, hogy legyen egy adatbázis azoknak, akik esetleg munkát akarnak változtatni, vagy közelebbi munkahelyen szeretnének dolgozni a lakóhelyükhöz (tehát nem munkanélküliek, hanem aktív foglalkoztatottak), hogy ne kelljen hosszú időt álláskereséssel tölteniük.

Szóba került, hogy jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoknál a tulajdonukban lévő gépjárművek forgalomból való időszakos kivonásának intézésére célszerű lenne a cégek számára lehetővé tenni a Webes Ügysegéd igénybevételét.

Megosztás