Hírek

Imázsfilm őrzi Nagysáp értékeit

Bemutatjuk, hogy milyen értékeket őriz és ad tovább az a nagysápi imázsfilm, melyet a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat a település részére készített.

A kisfilmben bemutatkozik a település történelme, természeti és kulturális értékei.

Nagysáp a Gerecse hegység északkeleti részén, a bajnai völgyben helyezkedik el. Szomszédja a hegyek között Bajót és Péliföldszentkereszt. Már az őskor óta lakott hely, a régészeti leletek szerint. Bronzkori cserepek és urnasírok maradványai kerültek elő a falu közelében. Avar és kelta edénytöredékek szintén találhatók a falu határában. De egy római telep nyomát is megtalálták a településen. A Gedáshegyen (Gedás-domb) pedig Árpád-kori sáncok maradványai vannak.

Nagysápnak ma modern óvodája és iskolája van, szépen felújított központot talál, aki a faluban sétát tesz. A szobrok és emlékművek arról tanúskodnak, hogy az elődök emléke, a hagyományok folytatása is fontos az itt élők számára.

Ismerjék meg a települést a kisfilmből, melyben Papp László, a Nagysápi Református Egyházközség lelkipásztora is érdekes dolgokat mesél:

A Vármegyejáró filmsorozatban 76 településről nézhető meg imázsfilm a Mivármegyénk YouTube csatornáján. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.