Hírek

Terrorban tartották gyermekeiket

Az apa éveken keresztül rendszeresen ütötte-verte gyermekeit és feleségét. De az anya sem volt vétlen, ő is több alkalommal verte és dolgoztatta a gyermekeket dorogi lakóhelyükön. Az apára most 7 év börtön vár, míg az anya felfüggesztettel megúszta.

A megállapított tényállás szerint az eddig öt alkalommal büntetett I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott házastársak, akik együtt nevelték a II. rendű vádlott korábbi házasságából született két fiú és egy lány gyermeket, (akik a sértettek), valamint a vádlottak később született 3 közös gyermekét.

Az I. rendű vádlott a sértetteket nem szerette, a két fiúgyermeket 2018. nyarától 2022. augusztusáig ittas állapotban minimum 20 alkalommal bántalmazta oly módon, hogy megfejelte őket, bakanccsal testszerte megrugdosta a gyerekeket, vagy a lakásban a falhoz kellett állniuk, egy pohár vizet a fejük fölött tartva, és ha a pohárból kiloccsant a víz, akkor a sértettek fejét ököllel megütötte.  A bántalmazások következtében a 2018-ban 7 és 10 éves sértettnek nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülései keletkeztek, és azért, hogy ne derüljön fény a bántalmazásokra, a gyermekek napokig nem mentek ki a házból. A vádlott 2022. márciusában egy alkalommal az egyik sértett fejét beleverte az udvaron lévő lépcsőbe.

A férfi rendszeresen bántalmazta a sértettek szeme láttára a II. rendű vádlottat is oly módon, hogy ököllel ütötte, megrugdosta, valamint le is köpte őt. A férfi a II. rendű vádlottat állapotosan is többször bántalmazta, 2021. decemberében az akkor már mindenórás nő fejét ököllel ütötte és belerúgott a hasába. 2022. szeptember 25. napján olyan súlyosan bántalmazta a II. rendű vádlottat, hogy kórházba kellett szállítani.

A 2010-ben született lány sértettnek az I. és II. rendű vádlott utasítására a vádlottak közös gyermekeire napi szinten kellett vigyáznia, fürdette őket, éjszaka felkelt hozzájuk, játszótérre vitte őket, emellett takarított, főzött, mosott, mindeközben a II. rendű vádlott sok esetben feküdt az ágyban és a tévét nézte. A gyermek a fenti feladatok elvégzésében annyira elfáradt, hogy az iskolában több alkalommal elaludt.

A II. rendű vádlott 2018. nyara és 2022. augusztusa között kb. 15 alkalommal bántalmazta a sértett lányt oly módon, hogy tenyérrel megpofozta, ököllel a fejét ütötte, a hajánál fogva a földre húzta és ott megrugdosta, valamint seprűnyéllel is ütötte. A II. rendű vádlott a fent jelölt időintervallumban kb. 5 alkalommal a két sértett fiúgyermeket is bántalmazta oly módon, hogy nagy erővel, tenyérrel ráütött a hátukra.

Az Esztergomi Járásbíróság a mai folytatólagos tárgyaláson, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt ítéletet hozott az elsőrendű vádlottal szemben. 

A bíróság korábban előkészítő ülésen a másodrendű vádlottat 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és 3 rendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt jogerősen 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a három sértett gyermek vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette, továbbá 5 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, amelyben tizennyolc éven aluli személlyel foglalkozna.

A bíróság az elsőrendű vádlott vonatkozásában a 2023. március 27-én tartott tárgyalást, melyen a férfit 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, 4 rendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt, mint visszaesőt – halmazati büntetésül – 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 7 évre eltiltotta minden olyan tevékenységtől, amelyben tizennyolc éven aluli személlyel foglalkozna, és elrendelte a bíróság által más ügyben, büntetővégzésben kiszabott 1 év 8 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

A bíróság a II. rendű terhelttel egyetemlegesen kötelezi az I. rendű vádlottat 627.936 forint bűnügyi költség, valamint az I. rendű vádlottat további 162.600 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék