Esztergom

100 éve vásárolta Babits Mihály az esztergomi nyaralóját

Babits Mihály esztergomi verseinek és esszéinek kötetét adja ki az önkormányzat – hangzott el a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékházának szezonális megnyitó ünnepségen március 27-én.

Éppen 100 éve, hogy Babits Mihály 1924. március 27-én házat vásárolt az esztergomi Előhegyen. Ettől kezdve, ha csak tehette, a nyarait itt töltötte. Fel-feltűnt a hozzá érkező költőkkel, írókkal, művészekkel az érseki képtárban, a bazilikában, a Fürdő Szállóban és a kávéházakban. Az írónak számos műve Esztergomban született, a várost otthonának tekintette: „…éppen ez a város volt, mely munkámnak otthont és pihenőt adott, ösztönző otthont és nyájas pihenőt.”

Esztergom Megyei Jogú Város nevében Hernádi Ádám polgármester a megnyitó ünnepségen bejelentette: azzal kívánják emlékezetessé tenni ezt a kerek évfordulót, hogy újra megjelentetik a „…kinyúlhat égig a lélek…” Babits Mihály esztergomi versei és esszéi kötetet, melynek G. Tóth Franciska, az emlékház vezetője a szerkesztője. Az esztergomi kiadású kötet bőven tartalmaz majd meglepetéseket a nagy költő Esztergomban íródott és Esztergomról szóló szövegei és fotói mellett.

Babits Mihály egykori alkotóhelyét 1961-ben alakították emlékmúzeummá, majd 2008-ban a kiállítást megújították. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó kiállítóhely egy éve kötött közös szakmai munkáról szóló együttműködést az Országos Széchényi Könyvtárral.

Az emlékházban 2024. március 31-ig 10 és 16, április 1-jén 10 és 18, míg április 3-ától 10 és 18 óra között várják a látogatókat hétfői és keddi napok kivételével.