Hírek

Függönykarnis a különböző lakberendezési stílusokhoz

Függönykarnis kiválasztása otthonunkba nem nehéz feladat, különösen amennyiben lakásunk lakberendezési stílusához illeszkedő darabot keresünk. Ebben a cikkben három igencsak népszerű stílust, valamint a hozzájuk tökéletesen illő karnist gyűjtöttük össze.

Indusztriális stílus

Amennyiben egy mondatban kellene összefoglalnunk az indusztriális stílust, az a nyers felületek, téglafalak, szokatlanul nagy belmagasság – tehát az ipari kinézet. A nyers anyagokból érthetően következik, hogy a fém az egyik leggyakoribb választás. A fém karnisokkal tehát semmiképp sem lőhetünk mellé. Érdemes azonban a masszívabb, vastagabb és látványosabb darabok közül válogatnunk, hiszen ezen stílus alapja a nyers és erős megjelenés. A nyers megjelenés egyben azt is jelenti, hogy a dekorált megjelenésű karnisvégeket kerülnünk kell majd.

Minimalista stílus

A minimalista stílus alapvető jellemzője a letisztult, egységes összhatás és szellős terek megteremtése. Ebből adódóan nem jellemző a különösebben erős dekoráció, ami természetesen hatással van a választott függönykarnisra is. Minimalista lakásba tehát az egyszerű stílusú, nem igazán dekorált karnis végzáróval ellátott darabok közül válogassunk elsődlegesen. Anyagot tekintve a fém és a műanyag is illik ezen stílushoz.

Bohém stílus

Végezetül a bohém stílus is felkerült a listára, hiszen ez is jellegzetes és könnyen felismerhető jellemzőkkel rendelkezik. Ezen stílus távol áll a listán lévő további stílusoktól. Ennek oka, hogy a bohém stílus alapja a színes, mintás összevisszaság, amely mégis igényes és összeillő eredményt ad. Az otthonos érzéshez természetesen az erős dekoráció jelentősen hozzájárul. Emiatt tehát a függönykarnis vásárlásakor is bátran válasszunk látványosabb darabokat. Anyagot tekintve a fa karnis lesz a leginkább ide illő.

A fentiek nagyszerű alapot adhatnak ahhoz, hogy mely stílushoz milyen karnis illik majd. Ebben a cikkben pedig még több infót találhatsz a függönykarnis kiválasztásáról. 

A fotó forrása: andrey – stock.adobe.com

Megosztás