Hírek

5 ok a fizikoterápia elvégzése mellett

A különféle betegségekben vagy testi sérülésekben szenvedő betegeket orvosuk gyakran utalja fizikoterapeuta kezelésére. A legtöbb ember azonban, aki nem ismeri a fizikoterápiát, nem ismeri az ilyen típusú ellátás előnyeit. Pedig a fizikoterápia, mint az egyik legfontosabb elérhető fizikai rehabilitációs módszer, hosszan tartó pozitív eredményeket tud produkálni az enyhe és súlyos sérülésektől és fájdalmaktól szenvedő betegeknél.

Mi az a fizikoterápia?

Az American Physical Therapy Association szerint a fizikoterápia elsődleges célja a fájdalom csökkentése és a mobilitás javítása. Egyes esetekben a fizikoterápia segít a betegeknek elkerülni a műtétet, vagy részt vesz a műtét utáni felépülésben. Az óbudai fizikoterápia fő célja, hogy segítse az embereket a mindennapi feladatok elvégzésében, de segíthet az élsportolóknak – és nemcsak – teljesítményük javításában vagy sérülésből való felépülésben.

Általában egy hosszabb folyamat, amely több kezelést igényel. Minden foglalkozás során a terapeuta a pácienssel speciális gyakorlatokat végez a mozgásszervi rendszer erősítésére és rugalmasságára. A terapeuta más technikákat is használhat, például mélymasszázst, ultrahangot és különböző típusú áramokat. Az egyes betegek kezelése az állapottól, annak súlyosságától és a szervezet természetes gyógyulási képességétől függően változik.

Íme a fizikoterápia 5 előnye!

1. A mozgástartomány helyreállítása

Sok minden korlátozza a mobilitást. Függetlenül attól, hogy ízületi degeneráció, trauma vagy valami egészen más a kiváltója, rendkívül frusztráló lehet, ha valaki nem tudja megfelelően felemelni a karját vagy járni. Szerencsére a fizikoterápia személyre szabott program formájában különféle gyakorlatokkal tud segíteni, hogy visszaállítsa a normál mozgástartományt.

2. A krónikus fájdalom enyhítése

Gyakran a gyógyszerek az egyetlen megoldás, ha mozgásszervi panasz merül fel. A fizikoterápia viszont jobb megoldást kínál, mint a vényköteles fájdalomcsillapítók, mivel úgy tervezték, hogy ne csak a tüneteket, hanem a probléma forrását is kezelje. Azok az emberek, akik hűségesen elvégzik a fizikoterápiás kezelést és otthon is gyakorolnak, általában sokkal kevesebb fájdalmat tapasztalnak hosszú távon. De akár teljesen elkerülhetik a fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentők alkalmazását is, csökkentve az ezekkel a szerekkel gyakran összefüggő függőség kialakulásának kockázatát.

3. A sportteljesítmény javítása

Az élsportolók gyakran támaszkodnak a fizikoterápiára, hogy segítsenek azonosítani testük gyenge pontjait és egyensúlyhiányait. Ha az erő és a rugalmasság javításán dolgoznak ezeken a területeken, gyakran tapasztalható a teljesítmény javulása. Ezenkívül a terapeutával végzett edzés bármilyen szinten segíthet a sportolóknak a sérülések megelőzésében. Ezzel elkerülhetőek az izomhúzódások, stresszes törések és egyéb sérülések, amelyek zavarják az edzést vagy a versenyt.

4. Sérülésből felépülni

Egy rossz esés, egy autóbaleset vagy egy stresszes sérülés (például teniszkönyök) megnehezítheti a napi feladatok elvégzését. Egyes hirtelen sérülések esetén a sétálás vagy egy kedvenc tevékenységben való részvétel lehetetlenné válik, vagy olyan nehézkessé, hogy nem is érdemes próbálkozni. Ekkor bizonyítja be értékét a fizikoterápia, a megfelelő gyakorlatokkal és kezelési technikákkal bárki elkezdheti a felépülést, és visszatérhet korábbi aktivitási szintjére.

5. Segít a „helyes” öregedésben

A szervezet számos rendszere az évek múlásával kezd „lebomlani”. Ezenkívül az olyan állapotok, mint az ízületi gyulladás és a csontritkulás új kihívásokat jelentenek az alapvető feladatok elvégzésében. Szerencsére egy fizikoterapeuta segíthet kezelni és javítani az öregedéssel összefüggő számos állapotot, sérülésektől függetlenül.

Megosztás