Hírek

Fennakadt a síneken a személygépkocsi

Felfüggesztett fogházbüntetést szabhatnak ki azzal a férfival szemben, aki a vasúti átjáróban letért az úttestről, majd személygépkocsija a síneken fennakadt. Eközben egy tehervonat is érkezett, ami nekiütközött az autónak.

A vádirat szerint a férfi 2020. október 1-jén Almásfüzitő lakott területén kívül közvilágítással nem kiépített, egyenes vonalvezetésű úton, nem a látási viszonyoknak megfelelően, és nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett, emiatt a vasúti átjáróban letért az úttestről. A férfi a járművel áthajtott az első sínpáron, ám a sínpárok közötti köves területen a gépkocsi bal oldali első része a középső sínpár fölé nyúlva a vágányon elakadt.

Eközben a vasúti átjáró irányába szabályosan, mintegy 90 km/óra sebességgel érkezett egy tehervonat. Az elkövető a gépkocsiból kiszállt és a kezében lévő lámpával a közeledő vonatnak jelzett. A mozdonyvezető, észlelve a sínen akadályt képező személygépkocsit, késedelem nélkül gyorsfékezett, azonban a mozdonnyal az autónak ütközött.

A baleset miatt öt személyvonat szenvedett jelentős késést, a részlegesen és teljesen kimaradt vonatok esetében az utasokat vonatpótló autóbuszok szállították. A baleset 14 személyvonat közlekedését befolyásolta, amelyből 8 személyvonat összesen 641 percet késett, és a késések 285 fő utast érintettek.

A közérdekű üzem működése gondatlan megzavarása vétsége és a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetlen férfival szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint véglegesen tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség