Piliscsév

Vasúti sorompónak hajtott a buszsofőr, ítéletet hozott a bíróság

Nem jogerősen pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabtak ki azzal az autóbuszvezetővel szemben, aki Piliscséven a tilos jelzés ellenére haladt át a vasúti átjárón, eközben a sorompót letörte.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2023. június 9-én Piliscsév lakott területén kívül, a 11125. számú úton vezette az autóbuszt. A fénysorompó tilos jelzése és a csapórúd vízszintes állása ellenére a vasúti átjáróba hajtott úgy, hogy a csapórudat az ellentétes forgalmi sávba áthaladva kikerülte. A sofőr a manőver során nem tartott megfelelő oldaltávolságot a sorompó csapórúdja mellett, ezért az autóbusz jobb hátsó részével annak nekiütközött, emiatt a csapórúd letört és az úttestre zuhant.

Az ütközést követően a sofőr a busszal áthaladt az átjárón, majd megállt és a vasúttársaságnál telefonon bejelentette a csapórúd letörését. A bejelentést követően a vasúttársaság a sorompót helyreállította, a cselekmény következtében a vasúti közlekedésben fennakadás, valamint vonatkésés nem történt.

A Tatabányai Járási Ügyészség által benyújtott vádirat az Esztergomi Járásbíróság a március 11-ei előkészítő ülésen, közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség ügyében hozott ítéletet a buszsofőrrel szemben. A bíróság a vádlottat 400.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

A cselekményről készült felvétel:

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék

Megosztás